NATO: Sprečili smo masakr u Libiji

NATO je sprečio masakr u Libiji i nastaviće vojni pritisak na Moamera Gadafija kako bi omogućio političko rešenje, kaže generalni sekretar Alijanse.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

15:04

Default images

"Naša operacija ima političku i vojnu podršku mnogih zemalja u regionu. Zajedno smo sprečili masakr. Spasili smo bezbroj života", rekao je Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen je izjavio da je NATO svojim akcijama smanjio mogućnost Gadafijevog režima da napada civile i omogućio pristup za humanitarne organizacije, a sprečio ulazak plaćenika i uvoz oružja.

"Naša poruka narodu Libije je jasna. Štitićemo vas koliko god bude potrebno. Naša poruka Gadafiju je jasna. Tvoje vreme je isteklo. Moraš da odeš. Naša poruka međunarodnoj zajednici je jasna. Nastavićemo vojni pritisak, u strogoj saglasnosti sa našim mandatom, kako bi utrli put brzom političkom rešenju u Libiji", rekao je Rasmusen.

Međunarodna zajednica sada treba da počne da planira reforme koje treba sprovesti kada Gadaif bude zbačen s vlasti, rekao je Rasmusen, dodajući da NATO u tom polju ima veliko iskustvo i da može da pomogne.

On je rekao da je zabrinut zbog "niskog nivoa potrošnje na odbranu, posebno u Evropi", prenela je agencija AFP.

Šef NATO-a je prethodno razgovarao sa španskim premijerm Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom, sa kojim se složio da se mora nastaviti sa vojnim, političkim i ekonomskim pritiskom na Gadafija.

NATO skoro tri meseca izvodi napade na Gadafijeve snage, podržavajući libijske pobunjenike, a vazdušna operacija Alijanse je početkom juna produžena na još tri meseca, počevši od 27. juna.

Jutros je nastavljeno bombardovanje područja u okolini rezidencije libijskog lidera u Tripoliju, a njegov sin Saif al-Islam je rekao da je Gadafi spreman da omogući održavanje izbora u zemlji tokom ove godine, koje bi nadgledala međunarodna zajednica, pod uslovom da na njima ne bude krađe glasova.

Saif al-Islam je takođe kazao da je Gadafi spreman da se povuče ukoliko izgubi izbore, ali da neće otići u egzil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: