Rusija: Srbija kao Irak

Ruska vlada uvrstila je Srbiju sa Kosovom među zemlje sa složenom društveno-političkom situacijom. Ruske diplomate u Srbiji zato imaju plate veće za 20 odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.06.2011.

11:26

Default images

Srbija je prema oceni ruske diplomatije zbog eskplozivne društveno političke situacije, u grupi sa Abhazijom, Gvatemalom, Iranom, Severnom Korejom ili Sudanom.

Zvanična Moskva navodi da je ovakav položaj Srbije posledica neeefikasnosti centralne vlasti, zaostale ekonomije, energetske zavisnosti kao i niskog standarda i rasta kriminaliteta.

Za analitičare, ovaj potez Moskve nije iznenađenje ali bi mogao da dovede u pitanje i najavljeno potpisivanje Strategijskog sporazuma dve zemlje.

"Mislim da je ovo poruka, gospodo opredelite se, šta Vi ustvari hoćete, ne možete stalno računati na to da će neko braniti vaše interese spolja a da se vi ponašate na način kako se ponašate", kaže Aleksandar Dimitrijević iz Međunarodnog insituta za bezbednost.

Međutim, ruski novinar Genadi Sisojev navodi da ovaj dokument Ruskog ministrarstva spoljnih poslova nema političku težinu i da neće uticati na odnose Beograda i Moskve.

"Jeste nesrećno formulisan, dokument ili odredba, Tamo se kaže da se jedna grupa svrstana u zemlje koje imaju neefikasnu vladu, nije prijatno da budete u grupi zemalja sa Iranom ali to nije politički dokument. Malo jeste neprijatno, ali neće imati političke konsekvence na odnose Srbije i Rusije i drugih zemalja. ", kaže Sisojev.

Zvanični Beograd nije reagovao na ovu poruku iz Moskve. Predsednik Srbije Boris Tadić bi kako je ranije najavljeno do kraja juna trebalo da potpiše ugovor o strategijskom partnerstvu sa Rusijom. U trenutku kada je javnost upoznata sa ovakvom ocenom Moskve, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić nalazi se upravo u Rusiji, na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu.

Zbog "stresa" ruske diplomate će u tim državama imati beneficirani radni staž, pa će im se jedan dan računati kao dan i po, dok će im plate biti povećane za 20 posto. Na spisku zemalja koje su okarakterisane kao one koje su u slovima vanrednog stanja su: Irak, Avganistan, Jemen, Libija, Južna Osetija, kao i Palestina. Diplomatama koje rade u tim zemljama, radni staž će se računati duplo, dok će im plata biti povećana za 40 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: