Bombardovana Gadafijeva rezidencija

NATO nastavio bombardovanje područja u okolini rezidencije libijskog lidera Muamera el Gadafija u Tripoliju, odakle su se čule snažne eksplozije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

08:32

Default images

Za sada nije poznato šta je pogođeno i nema izveštaja da li je u novom bombardovanju Gadafijevije rezidencije Bab al-Azizija bilo povređenih, prenela je agencija AP.

Pobunjenici su istovremeno tokom jutra zauzeli tri sela zapadno od Tripolija, koja povezuju gradove Jefren i Zintan.

Izveštač francuske agencije Frans pres javio je da se pobunjenici nalaze na ulicama sela Zavit Bagul, na 20 kilometara od Zintana, odakle su se Gadafijeve snage povukle i ostavile odeću, obuću i municiju.

Pobunjeničke snage primećene su i u selu Lavanija, sedam kilometara od Zavit Bagula, kao i u naselju Ganimi, koje je udaljeno 10 kilometara od Jefrena.

Ruski mediji javili su da će Mihail Margelov, specijalni izaslanik predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva za severnu Afriku, kasnije danas doputovati u Tripoli, gde će, kako je najavljeno, razgovarati sa visokim zvaničnicima Gadafijeve vlade u pokušaju da iznadje rešenje za krizu u toj zemlji.

Margelov se ranije ovog meseca sastao sa predstavnicima pobunjenika u Bengaziju, posle čega je izrazio uverenje da će pobunjenici dozvoliti Gadafiju da ostane u Libiji ukoliko podnese ostavku i ostane van politike.

Pobuna protiv Gadafijevog režima započela je polovinom februara, a pobunjenici su zauzeli istočne delove Libije i utvrdili se u Bengaziju.
NATO je započeo bombardovanje Libije pre tri meseca, u skladu sa mandatom kojim im je dao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, sa ciljem zaštite civilnog stanovništva u zemlji.

Vazdušna operacija NATO snaga u Libiji produžena je početkom juna na još tri meseca, počevši od 27. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: