Završena vojna konferencija

Strategijska vojna konferencija za partnere, završena je danas u Beogradu, informisanjem učesnika i usvajanjem zaključaka skupa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.06.2011.

07:32

Default images

Na konferenciji su učestvovali predstavnici oko 60 država - članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative.

Tema konferencije je bila "Nakon Lisabona: sprovođenje transformacije", a razgovalo se i o zajedničkoj obuci, partnerstvu i međusobnoj pomoći, pristupu globalnim zajedničkim resursima i efikasnom razvoju kapaciteta oružanih snaga.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić prethodno danas je ocenio da će stavovi i analize sa skupa doprineti daljem razvoju vojnog partnerstva različitih država.

"Ono što je specifično jeste da konferencija ne donosi zaključke i ne određuje zadatke, već određeni timovi u Savezničkoj komandi za transformaciju, nakon završetka skupa, analiziraju sve diskusije, predloge i dokumenta", rekao je Miletić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO Đanpaolom di Paolom, rekao da će Savezničkoj komandi za transformaciju "sve to služiti kao nešto što je usmeravajuće u razvoju parnerstva za naredni period".

Konferenciju, od 13. do 15. juna, organizovala je Saveznička komanda NATO za transformaciju, a prethodni domaćini su bili Makedonija, Norveška, Albanija i Finska.

Zbog održavanja konferencije, protestovali su pripadnici levičarskih organizacija kao i Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka i nekoliko udruženja građana i nevladinih organizacija.

Radni deo skupa u utorak su otvorili ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić i komandant Savezničke komande general Stefan Abrijel.

Na otvaranju konferencije, zvaničnici Srbije su rekli da je naša zemlja posvećena očuvanju regionalne i globalne bezbednosti, a jačanje odnosa NATO i Srbije, bez menjanja odluke o njenoj vojnoj neutralnosti, koristiće čitavom regionu.

Šutanovac je kazao da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju bezbednosti i dobrosusedskih odnosa, ali i globalnog mira kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.

On je naglasio da je Ministarstvo odbrane prilikom odluke da bude domaćin skupa bilo potpuno svesno kakve emocije izaziva NATO u Srbiji.

Abrijel je istakao da je Srbija ključni faktor bezbednosti na Balkanu i dodao da će jačanje odnosa Srbije i NATO-a koristiti celom regionu. On je kazaoi da je bilo kakva odluka Srbije o članstvu u NATO-u suverena odluka zvaničnog Beograda i dodao da NATO želi onaj nivo odnosa koji Srbija želi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: