NATO nastavlja misiju u Libiji

NATO ima dovoljno mogućnosti i razloga da nastavi vazdušne napade na Libiju i vrši pritisak na režim Moamera Gadafija, saopšteno je iz Alijanse.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2011.

22:29

Default images

Saopštenje je usledilo dan pošto je američki sekretar za odbranu Robert Gejts ocenio da NATO ne ispunjava svoje obaveze i previše posla prepušta SAD.

Uprkos znacima da, posle tri meseca rata u Libiji, vojno prisustvo postepeno jenjava, Alijansa tvrdi da može da nastavi misiju kojom će obuzdati Gadafijeve snage i donekle uspeti da spreči režim da ugrožava živote civila.

"Nastavljamo s brzim tempom operacija. Jasno je da NATO ima mogućnosti da nastavi pritisak na Gadafijev režim. Ipak, znamo da je za to potrebno vreme", rekla je novinarima portparolka Alijanse Oana Lungesku.

Inače, američki sekretar za odbranu je ukazao na to da NATO centar za vazdušne operacije može da obavi više od 300, ali da se danas muči da protiv Libije izvede i manje od 150 letova dnevno. On je dodao da obe sadašnje vojne operacije Alijanse , i u Avganistanu i u Libiji, ukazuju na slabosti i neuspehe Saveza.

"Iako je svaka članica Alijanse glasala za pokretanje misije u Libiji, manje od polovine njih učestvuje, a manje od trećine je pokazalo spremnost da učestvuje u ofanzivnoj misiji. Iskreno, mnogi od ovih saveznika sede po strani ne zbog toga što ne žele da učestvuju, već zbog toga što nisu u stanju. Jednostavno nemaju vojne mogućnosti", rekao je Gejts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: