Napadi na Gadafija ne jenjavaju

Avioni NATO-a ponovo su bombardovali područje blizu sedišta libijskog vođe Muamera Gadafija u centru Tripolija, prenose zapadne agencije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.06.2011.

17:35

Default images

Gadafijeve snage su se povukle iz Kikle, oko 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada.

Oblak sivog dima mogao se videti iznad Gadafijevog kompleksa Bab al Azizija, a eksplozija se osetila i u hotelu u kojem borave novinari u centru Tripolija.

Libijske vlasti se nisu oglasile povodom tog napada i za sada nije poznato šta je tačno bila njegova meta.
U međuvremenu je fotoreporter britanske agencije Rojters javio da su se Gadafijeve snage povukle iz Kikle i da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad tim gradom.

Fotoreporter Jusef Budlal rekao je da su se Gadafijevi vojnici povukli na položaje koji su udaljeni devet kilometara od grada, a da se pobunjenici spremaju za odbranu u slučaju kontranapada.

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma izjavio je da je NATO zloupotrebio rezoluciju UN o odobravanju vazdušnih udara radi zaštite libijskih civila i da su sada cilj "promena režima u Tripoliju, politička ubistva i strana vojna okupacija".

Zuma, koji je, kao predstavnik Afričke unije, dvaput od marta posetio Libiju kako bi pomogao u traženju rešenja za građanski rat u toj zemlji, izjavio je da je NATO prekoračio ovlašćenja koja mu daje rezolucija UN usvojena u martu, i odobrava upotrebu vojne sile za zaštitu civila.

Skoro tromesečna vazdušna kampanja NATO-a u Libiji onesposobila je Gadafijeve vazdušne snage i oslabila vojne moći, navodi AP napominjući, međutim, da je dužina operacije dovela u pitanje spremnost svih saveznika da i dalje učestvuju u njoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: