Šutanovac: Niko ne može sam

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao da ni jedna zemlja u svetu ne može sama da se izbori sa savremenim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Izvor: FoNet

Utorak, 14.06.2011.

12:12

Default images

On je otvarajući Strategijsku vojnu konferenciju za NATO partnere rekao da bezbednosni izazovi odavno imaju transnacionalni i prekogranični karakter.

"Rešenje je u međunarodnoj saradnji svih koji učestvuju u sektoru bezbednosti", rekao je Šutanovac.

Mera saradnje, dodao je on, biće mera uspeha, dok će mera nesaradnje dovesti do neuspeha i umnožavaće probleme, bez obzira na budžet i jačinu vojske i policije.

"Izolacija od saradnje neće nas izolovati od problema. Zato Ministarstvo odbrane Srbije pokušava i uspeva, da ostvari visok stepen saradnje sa svim prijateljskim vojskama sveta, ali i sa svim zemljama regiona", naveo je Šutanovac.

Potpuno smo svesni kakvu emociju izaziva NATO u Srbiji, rekao je Šutanovac, ali smo preuzeli odgovornost za organizaciju skupa, jer "duboko verujemo da je to opšti interes i pogled u budućnost".

"Koliko su Japan, Brazil, Rusija, Kuvajt ili Finska bliži ili dalji od NATO posle ove konferencije, toliko će biti i Srbija. Ova konferencija ima važan vojni, a ne politički karakter", rekao je Šutanovac.

Za nas je važno da se pokažemo kao pouzdan partner, dodao je Šutanovac, ne samo za članice NATO, već i za sve druge zemlje, od kojih su neke danas prvi put u Beogradu.

On je podsetio da je Srbija pre nekoliko nedelja sa Evropskom unijom potpisala dva sporzuma, čime je "zaokružena legalna osnova za učešće naših jedinica u misijama EU".

"To je možda mali korak za EU, ili za čovečanstvo, ali je veliki i istorijski za Vojsku Srbije, jer ćemo, nakon učešća u misijama UN, učestvovati i u misijama EU", istakao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, na taj način "potvrđujemo evropsku perspektivu i privrženost univerzalnom sistemu vrednosti koji važi danas u svetu".

Šutanovac je zahvalio građanima Beograda na razumevanju za organizaciju NATO konferencije, ali se zahvalio i onim građanima koji su zbog toga protestovali.

"Smatarm da je ono što se dešavalo u Beogradu izraz demokratije. Samo molim građane da ne blokiraju ulice. Svaka vrsta protesta nije zabranjena", rekao je Šutanovac.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić je podsetio da je Vojska u potpunosti uvažila zahteve organizacione interoperabilnosti i završila proces transformacije u profesionalnu armiju.

To je, kako je rekao, zahtevalo potpuno nov pristup obuci, po ugledu na moderne sisteme u savremenim oružanim snagama.

"Iako vojno neutralna, Srbija je, kao članica Partnerstva za mir, spremna da svoje odbrambene snage angažuje i van granica u multinacionalnim operacijama, sa mandatom UN i EU", naglasio je Miletić.

Prema njegovim rečima, prihvatanjem međunarodnih normi i odgovornim ponašanjem Srbija, "kao pouzdan partner i u okvirima svojih mogućnosti", doprinosi stvaranju sigurnijeg i efikasnijeg globalnog okruženja.

Komandant savezničke komande NATO za transformaciju, francuski general Stefan Abriel, rekao je da je ovo prvi put da NATO u Beogradu organizuje skup velike važnosti.

"Taj simbolizam je kao nijedan drugi i daje nam optimizam za budućnost ovog regiona, čiji su prosperitet i bezbednost vezani za evroatlanstki region", poručio je Abriel.

On je napomenuo da je interes za ovogodišnju konferenciju najveći u proteklih pet godina.

"Prisutno je 56 zemalja, a posebno sam ohrabren kvalitetom učesnika, među kojima je 25 načelnika i zamenika načelnika generalštabova", rekao je Abriel.

Osim predstavnika zemalja NATO, konferenciji prisustvuju i predstavnici zemalja članica Partnerstva za mir, Istanbulske inicijative za saradnju i Mediteranskog dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: