"Nacionalni savet jedini legitiman"

Nemačka je priznala Nacionalni prelazni savet Libije, izjavio u Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.06.2011.

17:45

Default images

"Nacionalni savet je legitimni predstavnik libijskog naroda", kazao je Vestervele.

''Mi nismo neutralni, već mi stojimo na strani demokratije i slobode'', rekao je Vestervele u Bengaziju posle razgovora sa šefom diplomatije pobunjeničkog Nacionalnog saveta Ali el Ešavijem.

Mediji podsećaju da je do sada taj Nacionalni savet, koji se predstavlja kao prelazna vlada, u Nemačkoj bio tumačen kao jedan legitimni predstavnik Libije.

Vestervele, koji je u iznenadnu posetu Bengaziju otputovao sa nemačkim ministrom za međunarodnu saradnju i razvoj Dirkom Nibelom, takođe liberalom, ponovo je pozvao libijskog lidera Muamera el Gadafija da se povuče sa vlasti.

''Gadafi je počeo rat protiv svog naroda, on mora da ode i on će otići'', rekao je Vestervele koji je u Libiji, odnosno, u Bengaziju otvorio nemački diplomatski biro za vezu.

"Naš cilj je jedna slobodna i demokratska Libija, bez Gadafija'', rekao je Vestervele, koji je tamo branio stavove Nemačke i, ponovo isključio mogućnost slanja nemačkih vojnika u vojnu intervenciju u Libiji.

Nemačka želi, rekao je Vestervele, pre da se angažuje za civilnu obnovu Libije.

Vestervele je rekao da Nemačka želi da "zamrznuti" novac Gadafijevog režima prenese na prelaznu libijsku vladu, odnosno, Nacionalni savet i, pored dosadašnjih 7,5 miliona evra nemačke pomoći, najavio dodatnih milion evra za lekove i pomoć izbeglicama.

Nemačka je 13. zemlja koja je do sada priznala Nacionalni savet pobunjenika sa sedistsem u Bengaziju. Pre Nemaca, to su uradili Francuska, Britanija, Italija, Jordan, Španija, SAD, Katar....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: