SRS kod Predsedništva, DSS na mostu

Stotinak pristalica SRS protestovalo ispred Predsedništva zbog vojnog skupa, došlo do koškanja sa policijom. DSS razvio anti-NATO transparent na Savskom mostu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 13.06.2011.

13:38

Default images

Predstavnici SRS-a pokušali su da predsedniku Srbije Borisu Tadiću proslede protestno pismo, ali ih je policija u tome sprečila.

Pri tome je došlo do koškanja i guranja između demonstranata i Žandarmerije. Istovremeno, DSS je održala konferenciju za štampu na Brankovom mostu, a okačen je i transparent na Savskom mostu povodom vojne konferencije.

Jedan pripadnik policije rekao je reporteru agencije Beta da bi radikalima bilo dozvoljeno da predaju pismo da su odredili članove delegacije, "a oni su želeli da u Predsedništvo uđu svi funkcioneri, poslanici i odbornici".

Protestno pismo koje je trebalo da bude prosleđeno predsedniku Tadiću pročitao je funkcioner SRS-a Zoran Krasić dok je gorela NATO zastava i pevalo se "Spremte se, spremte četnici".

U pismu se, između ostalog, navodi da je Tadić "Srbiju doveo do okupacije i bacio je na kolena Briselu i Vašingtonu".

"Sa lakoćom si zgazio sve državne i nacionalne interese. Odrekao se Kosova i Metohije. Ugrozio opstanak Republike Srpske", poručili su radikali u pismu Tadiću.
Foto: Beta
Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je novinarima da to što radikalima nije dozvoljeno da predaju pismo "pokazuje karakter izdajničkog režima Borisa Tadića".

"Oni koji su se zalagali, tobože, za demokratiju danas sprečavaju poslanike SRS da na legalan način izraze svoj protest zbog skupa pod NATO paktom koji treba da dođe u Srbiju", kazao je Todorović.

On je naveo da je za radikale nedopustivo to da u Srbiju dolaze "zločinci koji su nas bombardovali 1999. godine, oni koji nam otimaju Kosovo i Metohiju i koji su omogućili da nas na Kosovu i Metohiji čereče i otimaju naše organe".

Todorović je poručio da Tadić više ne zaslužuje da bude predsednik Srbije i pozvao Demokratsku stranku Srbije da podrži radikale kako bi se u Skupštini Srbije razmatrala inicijativa za smenjivanje Vlade i predsednika Republike.

Demonstrati su, uz stranačke zastave, nosili i transparente "Ne u NATO", "Decu vam nećemo oprostiti" i "Ubica se vraća na mesto zločina".

DSS: Srbija se prikriveno gura u NATO

Demokratska stranka Srbije poručila je da je vojna neutralnost najracionalniji izbor za Srbiju i pozvala predsednika Borisa Tadića i ministra odbrane Dragana Šutanovca da saopšte građanima da li su doneli odluku da Srbija uđe u NATO.

Na konferenciji za novinare na Brankovom mostu, funkcioneri DSS su poručili da je održavanje Strateške vojne konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu jasan znak da srpske vlasti žele da na "prikriven način uguraju" državu u taj vojni savez.

Portparol DSS-a Petar Petković naveo je da vlast, znajući da je većina građana protiv ulaska Srbije u NATO, pokušava da prikrije da se u Beogradu održava, kako je rekao, NATO konferencija.

"Ako je NATO organizator, ako šalje pozivnice učesnicima ako određuje temu, jasno je da je domaćin u Srbiji a da vlast samo nemo posmatra šta se dešava", rekao je Petković.

Predsednik gradskog odbora DSS-a Anreja Mladenović rekao je da bi Strateška konferencija NATO i partnerskih zemalja trebalo da se održava u srušenim zgradama Generalštaba ili na nekom drugom mestu koje je stradalo u bombardovanju.

"Poručujemo Tadiću i Šutanovcu da konferenciju, ako je vec drže, trebalo bi da je održe u srušenim zgradama Generalštaba, trebalo bi da odvedu te sve čelnike na ona mesta u našoj državi koja su najviše bila pogođena, da ih odvedu na mostove u Novi Sad, da ih odvedu u Aleksinac, da ih odvedu u Niš i da ih odvedu na grob Milice Rakić", rekao je Mladenović.

On je najavio da će DSS sutra održati protestnu vožnju kroz centar grada kako bi pokazali da Beograd i Srbija "nikada neće biti NATO grad i NATO država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: