Ni bliže ni dalje od NATO-a

Državna sekretarka u Ministartsvu odbrane Tanja Miščević kaže da organizovanje strategijske vojne konferencije ne znači da je Srbija bliže učlanjenju u NATO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2011.

11:45

Default images

To znači, kazala je ona gostujući u Kažiprstu B92, da je cilj bolje razumevanje programa Partnerstva za mir.

I pored toga što istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina građana protivi članstvu Srbije u NATO-a to nije razlog zbog kojeg je država izabrala vojnu neutralnost kaže državna sekretarka.

"Ministartsvo odbrane ima obavezu da otstvaruje one obaveze koje je država Srbija preuzela potpisujući i istupajući u članstvo za mir. Ovakva konferencija su samo jedna od stvari, jedan od elemenata tog procesa", kazala je ona.

Na pitanje zašto Srbija organizuje jednu takvu konferenciju, ako je ministar odbrane rekao da se po pitanju vojne neutralnosti ništa neće promeniti, odnosno da da ta konferencija ne znači ni bliže ni dalje od NATO, Miščevićeva odgovara da je potrebno ulagati u odnose sa međunarodnim organizacijama.

"Zato što imate potrebu da idete dublje u onom odnosu u kojem jeste, u tom partnerskom odnosu, a to je Partnerstvo za mir. Od 2006, kada smo postali članica imali smo dosta velike paze u iskorišćavanju svih instrumenata koje vam daje Partnerstvo za mir. 2010. smo se vratili i ova konferencija ne znači dalje ka članstvu, ali znači više i bolje u Partnerstvu za mir", kazala je Miščevićeva.

U naredna tri dana Beograd će biti domaćin strategijske vojne konferencije NATO i zemalja "Partnerstva za mir", uključujući Rusiju i predstavnike 60 država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: