Štrajk policije: Trećina poslova

Štrajk Policijskog sindikata Srbije počeo u šest ujutro, službenici u stanicama koji pripadaju ovom najbrojnijem sindikatu rade samo trećinu redovnih poslova.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2011.

22:30

Default images

Članovi tog sindikata ušli su u zakonsku obustavu rada, iako su u subotu sa nadležnima postigli dogovor o poboljšanju materijalnog položaja policajaca.

Njihov štrajk počinje u danu kada se u Beogradu održava velika međunarodna vojna konferencija zbog čega je najavljeno nekoliko protestnih skupova.

Štraj će biti prekinut čim se radnicima policije isplate zaostali putni troškovi i dnevnice.

Policajci i službenici u policijskim stanicama koji pripadaju ovom najbrojnijem sindikatu rade samo trećinu redovnih poslova. Očekuje se da štrajk uspori izdavanje ličnih dokumenata i smanji broj policajaca na ulicama, ali u kojoj meri zavisi od toga koliko u pojedinim Upravama ima članova sindikata koji je u štrajku.

Ispred SUP-a Novi Beograd jutros je bila gužva na šalterima za predaju i izdavanje ličnih dokumenata. To je kako kažu građani uobičajena pojava, ali se boje da bi štrajk policije mogao dodatno da pogorša situaciju.

Predstavnik PSS-a Veljko Mijailović rekao je za B92 da bi trebalo da počnu novi pregovori tog sindikata i Ministarstva unutrašnjih poslova, a na pitanje zašto je Policijski sindikat Srbije jutros stupio u štrajk kada je Ministarstvo prihvatilo zahteve policije, on kaže da su sporne tačke 3. i 5. prihvaćenih zahteva.

"Naime, tačka 3 podrazumeva da ministar hitno formira komisiju za mirno rešavanje sporova između svih policijskih službenika i Ministarstva na obostranu korist, da bi se izbegle tužbe i da bi se putem medijacije došlo do vansudske nagodbe i na taj način rešio problem", kaže Mijailović i objašnjava da je prema policijskim službenciima ispala nepravda jer se nisu poštvali sistemski zakoni prema njima, u odnosu na sve ostale državne službenike.

"Konkretno očekujemo da danas ili sutra ili kad god, ministar obrazuje hitno tu komisiju i da se danas isplati prva tranša dugovanja na ime putnih troškova i dnevnica za sve pripadnike policije kojima to nije isplaćeno", kazao je on.
Pripadnici MUP u Makišu na sveèanosti povodom Dana policije (Tanjug)
Prema njegovim rečima, tokom štrajka biće uspostavljen minimum procesa rada, koji podrazumeva da će se lični dokumenti izdavati samo u hitnim slučajevima, uprava saobraćajne policije radiće samo po pozivu građana, dok će na državnim prelazima biti pojačana kontrola ljudi, vozila i prtljaga.

"Ono što policija danas neće raditi, neće raditi svoje redovne poslove, poslove preventive, ali smo u svakom slučaju ostavili na slobodnu procenu svim starešinama u okviru policijskih stanica pripadnici policije ne ostave građane i da lično procene da li je neophdno da policija izađe u slučajevima koje nismo planirali kako se ne bi dovodila u pitanje bezbednost i imovina naših građana", kaže Mijailović.

Predstavnici sedam sindikata policije, među kojima je jedini reprezentativan Nezavisni sindikat policije, u četvrtak su postigli dogovor sa Dačićem o otkazivanju štrajka, koji su bili zakazali za petak, 10. jun. Osnovni sindikalni zahtevi bili su gotovo identični - isplata sredstava za poboljšanje materijalnog statusa policajaca, primena Posebnog kolektivnog ugovora i završetak nacrta izmene Zakona o policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: