Danas stižu učesnici vojnog samita

U naredna tri dana Beograd će biti domaćin strategijske vojne konferencije NATO i zemalja "Partnerstva za mir", uključujući Rusiju i predstavnike 60 država.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2011.

20:45

Default images

U prestonici Srbije će boraviti načelnici generalštabova država članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative za saradnju, kao i zamenik načelnika generalštaba Vojske Ruske Federacije general Valerij Gerasimov.

Taj događaj prati i nezadovoljstvo dela građana, pa je tako u organizaciji DSS-a u nedelju već održan jedan protest, dok će se funkcioneri Srpske radikalne stranke istim povodom u podne okupiti ispred Predsedništva na Andrićevom vencu.

Predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović kaže za B92 da su neozbiljne i politikantske tvrdnje da se održavanjem ovog samita Srbija priklanja NATO-u i odriče vojne neutralnosti.

"Ovo je profesionalna konferencija, vojna, gde se okupljaju ne samo članice NATO-a već i Partnerstva za mir, tu će biti i Brazil i Rusija, Pakistan, Indija. Dakle, jeste NATO organizator, odnosno Zajednička komanda za transformaciju, ali pričaće se o globalnima spektrima bezbednosti i saradnji u svetu", objašnjava on.

Na konferenciji koja se sastoji od sastanka šefova odbrambenih snaga i stručnih radionica radiće se na transformaciji NATO-a, a vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je održavanje strategijske vojne konferencije u glavnom gradu korisno za Srbiju.

"Srbija je sa tim što je pozvala učesnike da dođu ovde i što je dobila podršku Vašingtona dobila jednu vrlo korisnu referencu. Pokazali smo u ovom našem vakuumu između neutralnosti i nedostatka definicije šta dalje da ipak želimo saradnju sa svima", rekao je Radić.

"Nije dovedena u pitanje neutralnost . Reč je o jednom potezu koji je dnevno politički i diplomatski mudar, i ni u kom slučaju ovde vam niko ne kaže 'ovde je NATO'. Biću tu i predstavnici zemalja koje mi tretiramo kao poželjne partnere sa istoka, kako onda njih tretirate?", pita se Radić.

Uoči konferencije LDP je ponovio svoj stav da je Srbiji mesto u NATO i da je to prečica za članstvo u Evropskoj uniji, ali i garancija za teritorijalni integritet zemlje. Lider te stranke Čedomir Jovanović kaže da Srbija mora što pre u NATO, uprkos predrasudama koje vladaju i koje koriste pojedini političari kao što je Vojislav Koštunica.

Strategijska vojna konferencija počinje danas okupljanjem učesnika, a zvanično će početi u utorak.

Konferenciju će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: