"Veljović ostaje do sledeće godine"

Ministar Ivica Dačić kaže da će direktor policije Milorad Veljović, kome mandat ističe 15. juna, na tom mestu ostati kao vršilac dužnosti još godinu dana.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2011.

09:34

Default images

Odnosno, da će konkurs za novog direktora policije biti raspisan tek za godinu dana, što će se, procenjuje Dačić, poklopiti sa njegovim mandatom ministra.

Dačić u izjavi za Pres kaže da će predložiti da Veljović bude imenovan za vršioca dužnosti, do raspisivanja konkursa.

Dačić je ocenio da je osnovni razlog najavljenog štrajka u policiji nezadovoljstvo materijalnom situacijom, zašta kako kaže ima razumevanja, jer se policiji samo gomilaju zaduženja, a nema dovoljno ni novca ni ljudi.

"Slavu policije dočekujemo u predštrajkačkoj atmosferi i pregovorima sa sindikatima policije. Posao policajca nije lak, ali su i materijalna sredstva kojima raspolažemo ograničena. Činimo sve da do štrajka, koji je jednokratan potez i rešenje za sve, ne dođe. Tražimo sistemsko rešenje i očekujem da u najvišem državnom vrhu odlučimo o tome šta želimo od MUP-a dalje", istakao je Dačić. On je naglasio da je potrebno više ulagati u tehnologije, usavršavanje, opremu, naoružanje, lično obrazovanje i kulturu policajaca, kao i u plate, ali da takva situacija i potreba postoji u svim sferama društva.

"Godinama unazad postoji trend smanjenja procenta koji dobija MUP u čitavom državnom budžetu, a svake godine dolazi do povećanja učešća plata u budžetu. Nekada je išlo 55 odsto budžeta MUP-a, a sada 82 odsto na plate kojima radnici nisu zadovoljni. Nama su vezane ruke jer nemamo od čega da povećamo plate ili da ulažemo u policiju, kada skoro ceo budžet odlazi na plate", rekao je Dačić i istakao da štrajk neće ugroziti bezbednost u zemlji.

On je naveo da Srbija trenutno ima 45.000 policajaca, a potrebno je oko 57.000, te da nedostaju uniformisana lica, pogotovo u Beogradu, gde je popunjenosti 70 odsto.

Ministar objašnjava da je neophodno povećati broj policajaca na granicama jer to traži Evropska unija.

Upitan kolika je plata policajca u Srbiji, ministar je naveo da ona iznosi oko 42.000 dinara u proseku, ali da su primanja u MUP-u različita.

Međutim, Dačić nije konkretno odgovorio da li želi još jedan mandat kao ministar policije. On je istakao da ni njemu niti ijednom ministru život posle neće biti isti, kao ni bilo kome ko je radio nešto da razbije kriminal.

"Zato, sada kada sam u areni, moram da pobedim ili će me lavovi pojesti. A posle izbora, videćemo. Ono što znam - nije lako biti policajac, a ni ministar policije" , istakao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: