Najveći skup vojnih lidera

General Miloje Miletić ocenio je da će vojna konferencija u Beogradu verovatno biti najveći ovogodišnji skup vojnih lidera u svetu.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.06.2011.

12:44

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je rekao da će se na Strategijskoj vojnoj konferenciji u Beogradu razmatrati odgovori na savremene bezbednosne izazove i pretnje.

"Oko 60 zemalja sveta potvrdilo je da će uputiti svoje vojne delegacije na ovu konferenciju koju organizuje Saveznička komanda za transformaciju a čiji smo mi domaćini", rekao je Miletić Tanjugu.

On je naveo da će učesnici skupa iz iz različitih zemlja sveta sa svih kontinenata doneti jasnu poruku svojih država i vlada o opredeljenosti za saradnju.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na zajedničko obučavanje i obrazovanje, "a sve u cilju što adekvatnijeg zajedničkog odgovora na aktuelne i buduće izazove i pretnje".

"U Beograd će doputovati visoki vojni predstavnici država članica NATO, zemalja koji su u programu Partnerstvo za mir, Mediteranskom dijalogu, Istambulskoj inicijativi kao i predstavnici kontakt zemalja poput Pakistana, Australije, Brazila ,Novog Zelanda, Japana i drugih", rekao je on.

Miletić je istakao i da će konferencija biti dobra prilika za razmenu mišljenja stavova i iskustava o najvažnijim aktuelnim pitanjima od strategijskog značaja za bezbednost sveta

"Razgovaraće se o novim pristupima razvijanja sposobnosti, budućem razvoju partnerstava i zajedničkim aktivnostima, kao i o osiguranju pristupa globalnim zajednickim resursima", rekao je on.

Miletić je izrazio uverenje da će razmatranje tih pitanja pružiti dobru osnovu za pronalaženje pravih odgovora na savremene bezbednosne izazove sa kojima se susreće čovečanostvo.

Prema njegovim rečima, konferencija je istovremeno i jedan od načina da se iskaže iskreno opredeljenje naše drzave za saradnju "uz potpuno i nedvosmisleno uvažavanje naše vojne neutralnosti".

"Po broju zemalja, konferencija će biti veća od svih do sada odrzanih ove vrste i to je dobra prilika za Srebiju, posebno za Beograd, da pokaže svetu svoj kosmopolitski duh i da su sve priče o izuzetnoj srpskoj gostoljubivosti tačne i opravdena", rekao je on.

Strategijska vojna konferencija za partnere biće organizovana od 13. do 15. juna u Beogradu.

Skup će u utorak, 14. juna, zvanično otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac, general Miletić i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel, Inicijativa za organizovanje godišnjih konferencija pokrenuta je 2006. godine na samitu NATO u Rigi, a prethodni domaćini su bili Makedonija, Norveška, Albanija i Finska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: