Novi soj ešerihije koli u Holandiji

Kriza s mutiranom ešerihijom koli i u Holandiji. S tržišta povučene repine klice domaćeg proizvođača jer je u njima pronađena jedna vrsta opasne bakterije.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2011.

08:52

Default images

Holandski ministar poljoprivrede međutim, tvrdi da je reč o manje opasnom soju ešerihije od onog koji je izazvao krizu širom Evrope.

U međuvremenu, u Nemačkoj su od infekcije umrle još tri osobe, a bolnice se bore da obezbede dovoljno krvi za obolele.

Holandski farmeri primorani su da bacaju hiljade krastavaca zato što je prodaja loša od početka krize sa mutiranom bakterijom ešerihije. Pad cene tog proizvoda uzgajivače košta oko 40 hiljada evra nedeljno, a na nacionalnom nivou holandska poljoprivreda izgubi čak 70 miliona evra.

Međutim, u HOlandiji soj ešerihije nije pronađen u krastavcu, već u repinoj klici. Holandska agencija za kontrolu hrane i dalje pokušava da identifikuje soj ešerihije koli koji je otkriven.

"Reč je o specijalnoj vrsti repinih klica, koje se uglavnom koriste za dekoraciju jela, ali neko voli i da ih jede. Naša ministarka zdravstva rekla je da sve dok nema dokaza da je nešto opasno, treba se držati uobičajene higijenske procedure, povrće uvek dobro operite, i oljuštite ga", kazao je zamenik ministra poljoprivrde Holandije Henk Bleker.

Situacija u Nemačkoj i dalje ozbiljna

U međuvremenu u Nemačkoj su od entero-hemoragične ešerihije koli umrle još tri osobe. Iako broj inficiranih opada, lekari ne znaju da li epidemija jenjava ili je to rezultat manje potrošnje povrća i voća.

Bolnice u oblasti Hamburga pretrpane su zaraženima, a bolničko osoblje je iscrpljeno.

"Mi smo bili prvi na udaru. Bili smo potpuno izolovani, a to je iscrpljujuće. Kadgod ulazimo kod pacijenata moramo da oblačimo zaštitna odela, moramo da smirujemo pacijente, koji su uspaničeni", Žanet Vit, medicinska sestra.

Od 2.808 zaraženih na severu Nemačke, 722 ima ozbiljne komplikacije sa bubrezima. Jedan od najvećih problema trenutno je nestašica krvi, kaže regionalni portparol Crvenog krsta Jens Liht.

"Hitno su nam potrebne nove zalihe krvi, u protekle 3 nedelje potrošili smo 12 hiljada jedinica krvne plazme, u bolnicama u Šlezvig Holštajnu i Hamburgu. Poređenja radi, u normalnim okolnostima potroši se do hiljadu jedinica, tako da su sve zalihe potrošene i krvi više nema", kazao je on.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u 12 evropskih zemalja i u Sjedinjenim državama regstrovano još 97 inficiranih mutiranim sojem ešerihije koli. U Srbiji za sada obolelih nema, a zvaničnici ukazuju da se nisu uvozile klice pasulja i drugih biljaka za koje se sumnja da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: