Prva gej parada u Splitu

U Splitu se sutra održava prva gej parada u tom gradu, a očekuje se 200 učesnika koje će obezbeđivati 400 interventnih policajaca.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 10.06.2011.

17:12

Default images

Splitska policija će učesnike parade čuvati pre, posle i nakon njenog održavanja, kako bi sprečila nerede.

Policija je saopštila da se za ovaj događaj pripremala 3 meseca, da interventna policija dolazi iz osam policijskih uprava i da će biti dosta policajaca u civilu.

Načelnik Sektora policije Slobodan Marendić je rekao da je policija vlasnicima ugostiteljskih i poslovnih objekata savetovala da u vreme održavanja parade budu zatvoreni, i da se u kafićima piće poslužuje u plastičnim čašama.

Inače, sve će biti snimano kamerama kako bi se lakše otkrili krivci za eventualne incidente.

I današnju konferenciju za novinare kojom je najavljen ovaj događaj obezbeđivalo je 15 policajaca, što pokazuje da je MUP spreman za sutra.

Nije najavljen nijedan antigej skup, a od kontramitinga je odustala i ekstremno desničarska Hrvatska čista stranka prava. Ova partija redovno organizuje kontraskup za vreme zagrebačkih parada, a ovih dana su plašili Splićane tvrdnjama da pouzdano znaju da će se za vreme parade desiti izgredi.

Organizatori tvrde da je saradnja s policijom dobra i da misle da će sve biti u redu.

"Očekujemo uvrede i psovke, ali na to smo spremni", rekao je Edo Bulić, koordinator udruženja “Iskorak”.

Tema splitske Povorke ponosa je pravo na zaštitu porodičnog života istopolnih parova pod sloganom "Različite porodice, jednaka prava".

U Zagrebu je za iduću subotu najavljena već 10-a po redu parada pod nazivom “I budučnost je naša!”.

O paradama ponosa u Evropi i pripremama za drugi beogradski Prajd čitajte u Temi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: