NATO odlučio: Do kraja u Libiji

Članice NATO odlučne su da do kraja izvedu vojnu intervenciju u Libiji i poručuju da je vreme da počnu pripreme za "post Gadafijev" period.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2011.

08:23

Default images

Međunarodna alijansa će učestvovati isključivo u svrgavanju libijskog vođe, ali ne i u uspostavljanju demokratije na tlu, saopšteno jeiz alijanse.

Na sastanku ministara odbrane članica Alijanse održanom u Briselu, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen zatražio je od saveznika koji su manje angažovani u Libiji, da učine više i pomognu u svrgavanju libijskog režima.

Rezolucijom UN, NATO treba da zaštiti libijski narod, ali ne i da se bavi očuvanjem mira kada libijski vođa napusti vlast, poručeno je sa sastanka održanog u Briselu.

"NATO ima vojnu strategiju, a obnova Libije je zadatak za civile. Ukoliko narod Libije bude tražio pomoć, a demokratska obnova Libije je pre svega njihov zadatak, mislim da treba da im je pre svega pruže međunarodne institucije, a ne vojska", kaže Žerard Longet, francuski ministar odbrane.

Od 28 članica NATO samo polovina učestvuje u vazdušnoj kampanji u Libiji, zato je generalni sekretar Anders Fog pozvao zemlje članice da se uključe, uz tvrdnju da su Gadafijevi dani odbrojani.

Vazdušne udare u Libiji izvodi samo devet članica, a većinu Francuska i Velika Britanija, čiji ministar odbrane kaže da bi one zemlje koje ne učestvuju u vojnoj intervenciji u Libiji mogle bar da pruže tehničku podršku.

"Brojne zemlje iako imaju mogućnost ne čine dovoljno. Ne moraju da nas podrže u vazdušnim udarima ali mogli bi u strateškom planiranju, izviđanju, tehničkoj podršci. Previše zemalja premalo radi po tom pitanju", kazao je Liam Foks.

Njegov nemački kolega kaže da Nemačka podržava NATO ciljeve i sve preduzete mere. "U Libiji ne učestvujemo vojno, i tako će i ostati, ali spremni smo da se politički angažujemo. Spremni smo da preuzmemo odgovornost pošto se završi NATO intervencija", izjavio je Tomas de Maizijer.

Na sastanku ministara odrabe članica NATO-a produžena je kampanja bombardovanja Libije za još 90 dana, odnosno do kraja septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: