Mladića penzionisao Koštunica?

General Ratko Mladić penzionisan je 16. juna 2001. odlukom Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije, koju je potpisao Vojislav Koštunica, piše Danas.

Izvor: Danas

Sreda, 08.06.2011.

20:44

Default images

Vojislav Koštunica je u tom periodu, kao predsednik SR Jugoslavije bio i na čelu Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije.

Po proceduri, Kolegijum načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije je tada predlagao penzionisanja VSO, ali dobri poznavaoci prilika kažu za Danas, da se tada često događalo da se na samom VSO donese odluka o penzionisanju ili smeni, a bez predloga GŠ.

U slučaju Ratka Mladića, najverovatnije je VSO samoinicijativno penzionisao Mladića, jer tada se na kolegijumu načelnika nije raspravljalo o tom pitanju.

Članovi Saveta, osim Koštunice, bili su i tadašnji predsednici Srbije i Crne Gore Milan Milutinovići Milo Đukanović. Pojedinim sastancima VSO su prisustvovali i tadašnji predsednik Savezne vlade Zoran Žižić, savezni ministar za odbranu Slobodan Krapović, kao i tadašnji načelnik Generalštaba VJ general-pukovnik Nebojša Pavković.

Mladić se u Vojsci Jugoslavije vodio na fiktivnom mestu savetnika u Generalštabu, ali sa generalskom platom.

U personalnom kartonu Ratka Mladića, u rubrici „tok službe“ piše da je u vreme kad je bio komandant Vojske RS, dva puta unapređivan, i to ne u RS i od predsednika RS Radovana Karadžića, nego iz Beograda.

Mladić je 4. oktobra 1991. vanredno proizveden u čin general-majora, a već 24. aprila 1992, opet vanredno, u čin general-potpukovnika. Penzionisan je krajem 1996. odlukom tadašnje predsednice Republike Srpske, Biljane Plavšić.

Po dolasku u Beograd unapređen je u čin general pukovnika, koje je potpisao tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: