DSS: Protest protiv NATO skupa

DSS pozvao građane na protesni skup u nedelju ispred Filozofskog fakulteta, zbog ponižavanja zemlje održavanjem NATO skupa u Beogradu.

Izvor: Beta

Sreda, 08.06.2011.

13:34

Default images

Ta stranka je ponovila da vlast u Srbiji čini sve da sakrije da je NATO organizator Strategijske vojne konferencije.

"DSS je u više navrata osudila održavanje tog skupa čiji je cilj približavanje Srbije NATO i više puta smo pozvali vlast da ga otkaže. Održavanje te konferencije je veliko poniženje za Srbiju", kazao je potpredsednik DSS Miloš Jovanović.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u sedištu te stranke Jovanović je rekao da nema sumnje da Ministarstvo odbrane, koje je nosilac tog projekta, aktivno radi na učlanjenju Srbije u NATO što i ta organizacija pozdravlja i priznaje.

On je naveo da niko u Srbiji ne može da zaboravi šta je NATO ovde radio od 1994. do 1999. godine i da je zato poniženje biti domaćin toj organizaciji.

"Problem su i teme skupa. Najavljena je rasprava o strateškim transformacijama NATO, što znači da se razrađuje dokument usvojen u Lisabonu na jesen prošle godine u kom se NATO hvali da je učestvovao u izgradnji kosovskih bezbednosnih snaga i između ostalog podržava teritorijalni integritet Moldavije ili Gruzije, ali ne i Srbije", kazao je Jovanović.

U organizaciji te stranke u subotu u opštini Stari grad održaće se i tribina "Kumanovski sporazum i odnosi Srbije i NATO pre i posle tog sporazuma".

Ministarstvo odbrane je saopštilo da se u Beogradu od 13. do 15. juna održava skup Strategijska vojna konferencija kojoj će prisustvovati predstavnici NATO, ali i Rusije, Brazila, Japana i drugih zemalja.

Konferencija se održava jednom godišnje sa ciljem da načelnici generalštabova zemalja članica NATO i partnerskih država razmene iskustva, kaže se u saopštenju.

"Tačno je da neće biti samo članice NATO zemalja na skupu, ali se sve radi pod zastavom NATO pakta i to usred Beograda. Srbija je vojno
neutralna zemlja i jedina mogućnost da se to promeni je na referendumu", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: