U Srbiji nema obolelih od ešerihije

U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od ešerihije, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

19:22

Default images

Institut je saopštio da su svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije dostavljene informacije o toku epidemije u Nemačkoj.

Dostavljena su i sva potrebna uputstva za postupanje u slučaju sumnje na ovo oboljenje, kao i instrukcije o slanju uzoraka na laboratorijsku potvrdu.

U cilju ranog otkrivanja bolesti, pooštren je epidemiološki nadzor na teritoriji Srbije.

Do danas su od infekcije uzrokovane enterohemoragičnom ešerihijom koli u Evropi preminula 22 obolela.

U Evropi su oboljevanje prijavile Nemačka, Austrija, Češka, Danska, Francuska, Holandija, Norveška, Poljska, Španija, Švedska, Švajcarska i Slovenija.

Dva slučaja oboljevanja prijavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, SAD.

Po dobijanju informacije od Svetske zdravstvene organizacije Nemačka je preko komunikacionih kanala Evropskog sistema za rano upozoravanje i reagovanje, dostavila izveštaj o povećanom broju pacijenata sa hemolitičkim uremičnim sindromom i krvavom dijarejom, koju je izazvao takozvani šiga toksin produkujuće bakterije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: