Šešeljev savetnik braniće Mladića?

Dok se u Beogradu još nagađa ko će biti u timu za odbranu Ratka Mladića, Rusija već ima najozbiljnijeg kandidata za branioca.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 06.06.2011.

21:47

Default images

”Novosti” saznaju, Aleksandar Mezjajev, najveći ruski ekspert za Haški tribunal i profesor prava na ruskom Kazanju, gotovo sigurno ulazi u tim odbrane.

"Zainteresovan sam da se istina utvrdi u svakom slučaju" , kaže za ”Novosti” profesor Mezjajev. "Ipak, trenutno ne mogu da potvrdim, zato što još nije zvanično odlučeno" dodaje on.

Mezjajev otkriva da je bio u odboru za odbranu bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, kao i da je sada u istoj funkciji u timu odbrane lidera radikala Vojislava Šešelja.

Na pitanje da li će Mladićev predmet biti prvi u kome će nastupiti kao branilac, naš sagovornik kaže:

" Pošto predajem na fakultetu, uglavnom postupam kao pravni savetnik. Ali, sačekajmo da se donese zvanična odluka" , kaže Mezjajev.

Za to vreme, ratni lider bosanskih Srba i dalje je u izolaciji. Po potrebi ga pregleda lekar, vreme prekraćuje gledajući televiziju, a kako nezvanično saznajemo, još nije video ostale pritvorenike.

Njega, prema odluci suda, brani avokat Aleksandar Aleksić, koji je, kako kaže, u stalnom kontaktu sa Darkom Mladićem.

S druge strane porodica Ratka Mladića - supruga Bosiljka, sin Darko i snaja Biljana posle deset godina, dobili su biometrijske pasoše i mogućnost da putuje van Srbije. Kako "Novosti" pišu, skinuta su i njihova imena sa crne liste EU.

Iako su, posle prvog pojavljivanja pred sudom, kolale glasine da je porodica Mladića nezadovoljna Aleksićem, on nije ”razrešen”. Aleksić je dodeljen Mladiću kao jedan od 60 advokata iz celog sveta koji su na raspolaganju haškim optuženicima.

Uslov da se neki stručnjak nađe na ovoj listi je da ima dozvolu za advokatsku praksu u nekoj državi ili da je univerzitetski profesor prava.

Pored toga, toge Haškog tribunala mogu da nose samo pravnici sa najmanje sedam godina radnog iskustva u krivičnom pravu - kao sudija, tužilac ili advokat. Kako ”Novosti” saznaju, na listi advokata u Haškom tribunalu, najviše ih je iz Srbije, potom Engleske, Amerike i Kanade.

Najveće honorare, koji zavise od godina radnog iskustva, primaju glavni branioci. Tako, 97 evra po satu dobijaju advokati koji imaju više od 20 godina iskustva, a osam evra manje oni koji rade između 15 i 19 godina. Tarifa predviđena za advokate koji rade do devet godina, kao i za kobranioce je 71 evro po satu.

Ostali članovi tima dobijaju i po tri puta manje novca. Tako pomoćnici i istražitelji sa više od decenije iskustva dobijaju po 25 evra po satu, a oni koji rade do četiri godine - 10 evra manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: