Hapšenje Mladića ključno za Hag

Predsednik Haškog tribunala Džordž Patrik Robinson izjavio je u Savetu bezbednosti UN da hapšenje Ratka Mladića "predstavlja prekretnicu u istoriji Tribunala".

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

17:30

Default images

"To nas približava uspešnom ispunjenju našeg mandata. Goran Hadžić je poslednji preostali begunac", rekao je Robinskon, podnoseći izveštaj o radu Tribunala.

Robinson je rekao da će suđenje Mladiću biće uklanjanje još jedne cigle iz zida nekažnjivosti.

Govoreći o značaju koji će postupak protiv Mladića imati na strategiju okončanja rada Haškog tribunala, on je naveo da će to "sigurno uticati, ali je još prerano sa izvesnošću precizirati kakav će biti taj uticaj".

Robinson je istakao da je Tribunal već ostvario značajne rezultate u strategiji zaključenja svog rada i u tom kontekstu pomenuo je suđenja bivšem pomoćniku ministra srpske policije Vlastimiru Đorđeviću, hrvatskom generalu Anti Gotovini, koja su blizu završetka, kao i suđenje bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za koje je rekao da će biti završeno ove godine.

Robinson je nagovestio da će tokom 2012. godine biti završeno još šest suđenja, dok će suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom predsedniku bosanskih Srba, biti završeno 2014. godine.

Predsednik Tribunala se takođe osvrnuo na probleme koje ovaj sud ima i precizirao da je reč o nedostatku osoblja, potrebi za osnivanjem fonda za kompenzaciju žrtvama i svedocima i izdržavanju kazni.

On je pozvao Savet bezbednosti UN da pruži podršku Tribunalu "ako želi da on dovrši svoj zadatak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: