I krastavci iz Srbije "žrtve" afere

Zbog prvobitne sumnje da su krastavci iz Španije uzrok zaraze ešerihijom koli, srpski proizvođači krastavca će ove sezone pretrpeti velike štete.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

16:46

Default images

I pored toga što su krastavci u Srbiji zdravstevno ispravni, potrošači ih izbegavaju.

Istovremeno je u Srbiju ušla velika količina krastavca iz okolnih zemalja koji nije mogao da se proda na tržištu Evrope.

Cena krastavca na veliko u Leskovcu je pala na svega 5 do 6 dinara po kilogramu. Cena na kvantaškoj pijaci u Beogradu je između 8 i 15 dinara po kilogramu - što je nezapamćeno nisko.

I pored toga što se ispostavilo da je čak i uzbuna sa španskim krastavcima u Nemačkoj bila lažna - potrošači kod nas su izbegavali da kupuju ovo povrće. To je dovelo do viškova na tržištu i pada cene.

"Sve analize su pokazale, i sa pijaca i sa kvantaških pijaca, da je i domaći i uvozni krastavac potpuno zdravsteveno ispravan", kaže Evica Mihaljević iz "Plodova Srbije".

Međutim, to i nije neka uteha za očajne prodavce sa kvantaške pijace koji poslednjih dana jedva prodaju čak i robu koju daju budzašto.

Malinac Kanberović, proizvođač iz Leskovaca, bezuspešno privlači mušterije:

"Gospodo građani, krastavac je iu čuvenog sela Stajkovce kod Leskovac i zdrav je - evo on će sam da ga pojede".

Zoran Mićić, proizvođač iz Platičeva, kaže da je uložio u krastavac 350.000 dinara, kao i da nema šanse da izvuče ni polovinu tih para.

Samo troškovi branja i gajbice po kilogramu krastavca su oko 6 dinara. Ukupna proizvodna cena je oko 20 dinara. Jedino što bi spaslo povrtare je makar i minimalni skok cene koji će se dogoditi ukoliko potrošači shvate da ne postoji ni najmanja bojazan od korišćenja srpskog krastavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: