SSSS menja političku scenu Srbije?

Analitičari Vladimir Goati i Dejan Vuk Stanković rekli su da bi mogući angažman Saveza samostalnih sindikata mogla da ima jak uticaj na političku scenu Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

15:40

Default images

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da očekuje da će do jeseni doneti odluku o političkom angažovanju.

On je kazao da se još ne zna da li će se sindikat politički angažovati kao grupa gradjana, da li sa nekom političkom opcijom ili će sa nekim napraviti stranku, ali da "sam sindikat neće postati politička partija".

Kao osnovni razlog za političko angažovanje Orbović je naveo nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji i to što se nijedna stranka ne bori za interese zaposlenih.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da politički angazman sindikata može da bude koristan za političku scenu Srbije, ukoliko njegovo delovanje bude profilisano na pravi način.

"Aktuelne političke stranke ne komuniciraju na pravi način sa radničkim slojem. U ovom vremenu brutalnog i traljavog uvodjenja kapitalizma prava radnika su poprilično ugrožena, a država, partije i sindikati nisu pronašli način da ih na adekvatan način zaštite". , kaže Stanković.

On je kazao da je upravo zaštita prava radnika nešto na čemu bi trebalo da se fokusira najavljeni politički angažman.

Stanković navodi da bi potez Saveza samostalnih sindikata mogao da naidje na negodovanje ostalih sindikalnih organizacija, ali i političkih stranaka koje, kako ocenjuje, "ne vole konkurenciju".

Stanković je istakao da sindikati do sada nisu imali značajnu političku ulogu, pa je zbog toga ovakva najava neočekivana i može imati pozitivnu dimenziju.

Sociolog Vladimir Goati smatra da bi sindikati "mogli da budu značajni akteri na političkoj sceni i imaju uticaj na distribuciju političke moći".

On je rekao da "još nije izvesno ka kojoj političkoj struji bi sindikati mogli da se opredele, proevropskoj ili tradicionalnoj" i da očekuje da bi nakon Saveza samostalnih sindikata Srbije odluku o političkom amgažovanju mogla da donese i druga veća sindikalna organizacija "Nezavisnost".

"Teško da će ovaj drugi sindikat moći da opstane ukoliko tako nešto ne uradi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: