Srbija nije uvozila nemački pasulj

Klice pasulja, za koje se sumnja da su izvor zaraze bakterijom ešerihija koli, nisu uvožene u Srbiju ni iz Nemačke, ni iz neke druge zemlje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.06.2011.

13:09

Default images

To je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede navodeći da nemaju podatke o bilo kakvom uvozu klica pasulja ili klica drugih biljaka na tržište Srbije.

Nemačke zdravstvene vlasti sumnjaju da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli, od koje je do sada umrlo 22 ljudi, klice pasulja, koje gaji lokalno stanovništvo na severu Nemačke.

Konačni rezultati analize biće poznati u utorak, pa zato nemački ministar zdravlja Danijel Bar kaže da se do tada ne može govoriti o definitivnom uzročniku bakterije.

Mediji su javili da bi izvor zaraze mogle da budu klice različitih biljaka koje se uzgajaju u jednom pogonu u pokrajini Šlezvig-Holštajn i koje su u prodaji bile upravo u regionima na severu zemlje koji su najviše pogodjeni širenjem bakterije.

Iz predostrožnosti je proizvodnja već obustavljena u spornoj fabrici u kojoj se proizvodi 18 vrsta klica koje se u Nemačkoj koriste kao dodatak salatama. Reč je, izmedju ostalog, o proklijalom semenu soje, sočiva, graška i rotkvice.

Do sada je zvanično zabeleženo 1.605 slučajeva infekcije ešerihijom koli.

Prvobitno se pretpostavljalo da su izvor zaraze krastavci uvezeni iz Španije, zbog čega su vlasti preporučile da se oni u ishrani načelno izbegavaju, kao i paradajz i zelena salata.

Stručnjaci još ne mogu da se slože oko toga šta je izvor EHEC-bakterije, koje su sasvim novog, do sada nepoznatog tipa i navode da bi mogle da dodju iz postrojenja za proizvodnju bio-gasa ili zagadjenih rezervoara koji su korišćeni za navodnjavanje u poljoprivredi.

Sumnja se i na nekontrolisano korišćenje antibiotika u zdravstvu i poljoprivredi čime je "ubrzana evolucija" te bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: