Mladić pretio štrajkom glađu i žeđu

Ratko Mladić preti Haškom tribunalu da će prestati da uzima hranu i piće ako mu sud ne obezbedi valjanu zdravstvenu negu, posetu porodice i advokata, piše Blic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

07:23

Default images

Napravio sam životnu grešku što se nisam ubio i presudio sam sebi. Ali sada kada sam već tu, tražim da ispunite moje zahteve i obezbedite mi odmah adekvatnu zdravstvenu negu, posetu porodice, supruge i sina, kao i advokata, rekao je, prema saznanju Blica, ratni komandant vojske RS.

"U suprotnom, prestaću da uzimam lekove koje imam kod sebe, kao i hranu koju mi donosite", navodno je zapretio Mladić po dolasku u Hag.

Najpoznatiji haški optuženik zatražio je od Tribunala u Hagu da mu omogući i finansiranje advokata jer, kako je rekao, za to nema dovoljno sredstava, a ukoliko mu Tribunal to ne omogući, u tom slučaju, kakao kaže, neće imati odbranu i to će ga primorati na štrajk glađu.

Mladić, inače, prema informacijama Blica, ne boluje od karcinoma. Njegovo loše zdravstveno stanje posledica je dva moždana udara, od kojih se prvi dogodio 1996. godine.

U to vreme lečen je, prema tvrdnjama izvora Blica, na Vojnomedicinskoj akademiji. Tada prepisanu terapiju primenio je sam. Istu tu terapiju, bez konsultacija, počeo je da primenjuje i dvanaest godina kasnije, tačnije 2008, kada je doživeo drugi moždani udar i nije prestajao da se leči na svoju ruku sve do hapšenja.

Srpski optuženici u Hagu poslali su zahtev da se u Tribunal pošalje tim lekara iz Srbije koji bi ih pregledao. Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže za Blic da je u toku analiza tog zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: