Veliko spremanje Srbije

Više od 250.000 građana učestvovalo u ekološkoj akciji "Veliko spremanje Srbije" koja se u subotu održavala na više od 3.000 lokacija.

Izvor: B92

Subota, 04.06.2011.

11:42

Default images

Organizator je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u saradnji sa lokalnim samoupravama na celoj teritoriji Srbije.

Cilj akcije je podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je ranije građane da se u što većem broju priključe akciji čišćenja koja je organizovana povodom obeležavanja sutrašnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine i dodao da se do sada prijavilo više od 270.000 volontera.

"Cilj akcije 'Očistimo Srbiju' jeste da se počiste sva ona mesta koja komunalna preduzeća ne stignu da počiste, a koja su zaprljana nemarom ljudi, koji često bacaju otpad u prirodu a ne na mesta koja su predvidjena za njegovo odlaganje", rekao je Dulić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je novinarima da su se Beograđani danas aktivno uključili u akciju i dodao da je najvažnije čišćenje dela oko nehigijenskog naselja pored Belvila.

"Usvajanjem akcionog plana i plana za reseljavanje ovog naselja celo zemljište će se privesti nameni i omogućiti dalji razvoj Novog Beograda", kazao je Đilas.

On nije mogao da precizira na koliko mesta će se danas čistiti u prestonici i koliko Beogrđana učestvuje u akciji, ali je istako da je bitno da se odazvao veliki broj zaposlenih u Gradskoj skupštini.

Prema podacima Grada Beograda danas se, između ostalog, sprovode akcije čišćenje kod pijace "Kvantaš", u okolino Ljermontove ulice, duž rečnih obala u koje su uključeni i predstavnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri.

Pirot, Šabac, Užice...

Volonteri u Jagodini (Foto Tanjug)
Akcija "Veliko spremanje Srbije" organizovana je danas i na području pirotske opštine u kojoj je prema procenama Opštinskog štaba za sprovođenje akcije učestvovalo oko 1.500 ljudi.

Zamenik predsednika opštine Pirot i koordinator Opštinskog štaba za sprovođenje akcije Branislav Kostić rekao je agenciji Beta da se ova opština aktivno uključila u akciju Ministarstva životne sredine, a da je njen motiv "Očistimo Pirot".

"Veliki broj institucija i građana je uključen u ovu akciju i želim da se zahvalim školama, javnim preduzećima, ustanovama, sportskim organizacijama i privredi koja nam je pomogla oko akcije. Drago mi je što se u akciju uključio veliki broj dece i da će to uticati na njihovu svest da je potrebno da priroda bude čistija i zdravija", kazao je Kostić.

Načelnik Odeljenja za stambeno komunalnu delatnost u Skupštini opštne Pirot Zoran Kostić kaže da je čišćeno na 11 lokacija u gradu i gradskim obodima.

"Na terenu je bilo oko 1.500 učesnika i to je veći broj nego prošle godine. Smeće i otpad koji se prikupi na terenu voziće ekipe Javnog preduzeća 'Komunalac' iz Pirota danas i narednih dana", rekao je Kostić.

Više od 2.500 Šapčana uključilo se u današnju akciju "Veliko spremanje Srbije" , procenio je koordinator akcije za Šabac Nenad Tomić.

"Gradska uprava je odredila tri udarne lokacije, divlje deponije, gde radi više od 400 volontera u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem. Na drugim lokacijama gde se radi mahom o uređenju prostora radi više od 2.000 građana", rekao je Tomić agenciji Beta.

Grad Šabac organizovao je volontere na lokacijama čišćenja deponija u selu Tabanović i u priobalju reke Save dok su volonteri Ju Es Stil Srbija na lokaciji Letnjikovačke šume.

Više od 2.000 volontera, radnika komunalnih preduzeća i građana Užica učestvuje u današnjoj ekološkoj akciji "Veliko spremanje Srbije" u Užicu.

U seoskim mesnim zajednicama,meštani su angažovani na uređenju mesnih grobalja, koja su u mnogim naseljima do sada bila zapuštena.

U ovoj akciji učestvuju i radnici javnih komunalni preduzceha, među kojima su i radnici "Bioktosa" koji su angažovani na uređenju ulica na prilazu gradskoj deponiji, kao i na cisćenju korita Koštičkog potoka.

Broj volontera prevazišao očekivanja

akcija
Na području Srednjeg Podrinja čišćenju se priključilo 6 200 aktivista, a najveći odziv je u Loznici gde je na terenu oko 5000 volontera.

Prioriteti akcije su delovi oko reka i divlje deponije, pa će biti očišćene obale Drine kod Malog Zvornika, delovi rečnog korita Štire kod Loznice, kanjon Trešnjice u opštini Ljubovija, smetlišta oko rečnih tokova i lokalnih puteva.

Najveći broj volontera su đaci, a u Malom Zvorniku su im se pridružili radnici hidroelektrane "Zvornik" i članovi lokalnog ribolovnog udruženja "Drinsko jezero".

U Nišu se nalazi oko 7000 volontera koji će očistiti oko 50 lokacija.

"Grad Niš biće danas prepun zelenih kesa koje će završiti na deponiji gde im je i mesto. Jako je bitno da se ovakve akcije nastave, jer bez podizanja svesti građana o ekologiji nije dovoljno da grad čiste samo radnici komunalnih preduzeća", rekla je predsednica Saveta za zaštitu životne sredine Niša Sonja Popović.

Ona je dodala da je u Nišu 2009. godine bilo 118 divljih deponija, a da ih je ove godine 53. U ovoj opštini organizovane su i propratne manifestacije – festival ekološkog i arheološkog filma u organizaciji Ekopolis mreže, koncert u Zelenoj oazi Gradske opštine Medijana kao i velika žurka "bekstvo u prirodu" koja će biti održana na Kameničkom visu.

U opštini Žitorađa 700 volontera će pokušati da očisti devet divljih deponija koje su veliki problem za lokalno stanovništvo. One se uglavnom nalaze na obalama Toplice, a dve najveće zauzimaju površinu od 3000 kvadratnih metara.

U Kragujevcu volonteri i građani uklanjaju smeće iz Spomen parka Šumarice koji se prostire na 27 hektara, dok učenici čiste školska dvorišta.

Žitelji severnog Kosova, takodje učestvuju u akciji "Veliko spremanje Srbije". U Kosovskoj Mitrovici uređuju se javne prometne i
zelene površine i uklanjaju divlje gradske deponije, a u Zubinom Potoku čisti se jezero Gazivoda.

U Novom Pazaru su čišćena šetališta oko reka Jošanice i Raške, kao i divlje deponije, a u toj akciji je učestvovalo 3000 građana.

U Vranju je akcija sa 10 proširena na još nekoliko lokacija koje su stanovnici danas naknadno prijavili i sami očistili. Grad je obezbedio 2500 plastičnih rukavica i 3000 kesa.

U Smederevu ja na čišćenje izašlo više od 3000 volontera, među kojima su i zaposleni kompanije "Ju es stil". Ivan Stevanović, predsednik štaba koji rukovodi akcijom u ovoj opštini, kaže da je ovogodišnja masovnost prevazišla sva očekivanja.

Prvi podaci o broju učesnika kao i o uklonjenoj količini otpada biće poznati večeras, a kompletne informacije o akciji očekuju se do 13. juna.
Prošle godine se radilo na 3.842 lokacije, gde je iz prirode uklonjeno više od 100.000 kubnih metara otpada, a u akciji je učestvovalo više od 208.000 gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: