"Potezi Prištine utiču na dijalog"

Borislav Stefanović ocenio je da jednostrani potezi Prištine, poput hapšenja privrednika i smena komandira na severu Kosova, mogu negativno uticati na dijalog.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

20:37

Default images

On je prilikom posete Kosovskoj Mitrovici i Zvečanima ponovo apelovao da se to ispravi i da Priština ne čini jednostrane korake.

Ipak, nije jasno odgovorio da li će sever Kosova biti tema budućih rundi pregovora sa Prištinom, ali kaže da je Beograd spreman da razgovara o svim temama na konstruktivan i otvoren način.

Šef pregovaračkog tima Beograda ocenio je da "jučerašnja zabrana ulaska na Kosovo ministru prosvete Žarku Obradoviću šteti i ne doprinosi dobroj atmosferi koja je neophodna pregovaračkim stranama.
Stefanović navodi da je neophodno to pitanje rešiti sistemski kako bi ljudi mogli jednostavnije da prelaze preko administativnih prelaza.

"Ovo je naročito važno za Srbe južno od Ibra koji imaju ogromne probleme zbog registarskih tablica i ličnih dokumenata", rekao je Stefanović i dodao "da postoji šansa da se to pitanje reši već u junu, ako bude razumevanja sa obe strane".

Komentarišući izjavu Edite Tahiri da Beograd mora da prizna nezavisno Kosovo i da pregovori idu u tom smeru Stefanović je rekao da to nije tačno, i da on razume nju kao adekvatnog i autentičnog predstavnika Prištine i u tom smislu niko ne treba da se iznenađuje što ona ima takav stav.

"Naravno to nema dodira sa realnošću, niti mi hoćemo niti nameravamo da na bilo koji način priznamo jednostranu nezavisnost Kosova, a s druge strane to pokazuje jedno duboko uverenje u Prištini da svoje probleme i ono kako oni misle da treba da funkcionišu nikada ne mogu rešiti bez dogovora sa Beogradom što smo rekli više puta", kazao je Stefanović.

On je građanima severnog Kosova poručio da ne podležu pritiscima i provokacijama.

"Treba da ostanete mirni i da ne podležete provokacijama, jer sve što čini Priština, što je jednostrano, pa bilo to stavljanje zastavica na sto ili organizovanje demonstracija ili smena komandira su stvari koje dugoročno ne idu njima u korist samo treba imati strpljenja" , rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: