Mladić iz haške bolnice pred sudiju

Aleksandar Aleksić, branilac Ratka Mladića po službenoj dužnosti, za B92 kaže da je zdravstveno stanje Mladića zapušteno, te da je on sada u zatvorskoj bolnici.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.06.2011.

20:00

Default images

On je najavio da će podneti podnesak Haškom tribunalu koji se odnosi na zdravstveno stanje Mladića i one podneske koji idu u korist tom haškom optuženiku.

Kako navodi Aleksić, Mladić je saglasan sa tim da ovaj advokat, za sada, bude prisutan u sudnici.

"Mene je sud imenovao za sutrašnje pojavljivanje i za obavljanje svih neophodnih pravnih radnji u međuvremenu dok se ne izabere stalni branilac", kazao je Aleksić.

Tokom susreta s Mladićem ponovio mu je koja su njegova prava kada je reč o odbrani, na koji način i u kom roku može da izabere svoj tim.

"Razgovarali smo o daljoj proceduri, pretpretresnoj fazi, mogućnostima za posetu i kontaktima sa njegovom porodicom", naveo je Aleksić.

Normalna procedura je, kako je kazao Aleksić, da sudsko veće, odnosno pretpretresni sudija sutra na prvom pojavljivanju pita Mladića i o uslovima u pritvoru i njegovom zdravstvenom stanju.

Aleksić je kazao da Mladić nije u mogućnosti da ima normalni telefonski kontakt kao i ostali pritvorenici zato što je u zatvorskoj bolnici, ali da mu je juče i danas omogućeno da telefonom razgovara sa svojom porodicom i advokatom Milošem Šaljićem.

Prema rečima advokata, Mladić je svestan i upoznat gde se nalazi i kakva procedura sledi.

Aleksić je istakao da je ovaj slučaj najobimniji predmet u Haškom tribunalu.

S druge strane, predstavnica Haškog tribunala, Nerma Jelačić, kaže da je optuženi Ratko Mladić u bolnici zatvora u Sheveningenu u okviru redovne procedure po prijemu u sudski pritvor, koja podrazumeva i detaljne lekarske preglede.

"Deo procedure prijema su i lekarski pregledi. Ti pregledi se delom obavljaju u pritvoru Tribunala, a delom u medicinskoj jedinici zatvorskog kompleksa u Sheveningenu", rekla je za Betu Jelačićeva.

Za svoje optužene, Tribunal iznajmljuje deo holandskog zatvorskog kompleksa, ali su za medicinsku negu pritvorenika zadužene i holandske vlasti.

Poljavljivanje Ratka Mladića pred Haškim tribunalom možete da pratite na B92 od 10 sati. Nakon prenosa gošća u studiju biće profesorka prava Vesna Rakić - Vodinelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: