Srećko Hadžić: Hag je politički sud

Posle izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu, najtraženiji srpski begunac postao je Goran Hadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

18:37

Default images

Ekipa B92 je bila u njegovoj porodičnoj kući u Novom Sadu, mestu na kojoj je poslednji put viđen.

O skrivanju Gorana Hadžića govori njegov sin Srećko.

Sedam godina nakon što je Goran Hadžić otišao iz svoje kuće, njegov sin kaže da ga od 13. jula 2004. godine niko od porodice nije video, ali ni čuo bilo kakve vesti o njemu.

"Pretpostavljam da time što se ne javlja želi da zaštiti i sebe i nas. Ali baš da ne znam nijednu reč o njemu. Ponekad se zapitam, možda i nije živ, ali nadam se da jeste", priča Srečko Hadžić

On opisuje svog oca kao veoma inteligentnog, te da je uvek bio korak ispred svih. "Znao je šta radi. I sada će on znati da donese pravu odluku", dodaje Srećko.

Sin Gorana Hadžića očekuje da će se pritisak na porodicu povećati posle hapšenja Ratka Mladića. On kaže da se zbog stalnog nadzora cela porodica već sedam godina oseća zatočeno, ali da nije na njemu da savetuje svog oca da se preda.

"Posle pretresa uvek idemo na razgovore u policijsku stanicu i jasno mi je rečeno da se, dok se on ne preda ili uhapsi, neću zaposliti ili završiti fakultet. Jednostavno, zabranjeno mi je da radim, ljudska prava su mi ugrožena, ali nikoga nije briga jer sam sin haškog optuženika", navodi sin preostalog haškog begunca.

Ipak, Srećko Hadžić objašnjava da on, kao i njegov otac, ne veruje u nezavisnost Haškog tribunala jer je to, kako kaže, politički sud.

"Da su želeli da iznesu neku pravdu na videlo, moj otac ne bi ni bio optužen. Kao što je moj otac izjavio 1991. godine: Bolje da jedan zločinac izbegne pravdu, nego da jedan nevin čovek služi 20-30 godina robije. Čak i da mene stave u Haški tribunal, a ja sam tada imao pet godina, ne bi ni meni dali da se branim i isključili bi mi mikrofon. Tako da ne verujem da on može tamo da dokaže svoju nevinost", tvrdi Srećko.

Srećko Hadžić je uveren da Srbiji neće biti bolje nakon predaje ili hapšenja njegovog oca jer, kako kaže, Evropska unija će smisliti još neki uslov i saradnja sa Hagom nikada neće biti završena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: