"Neće se tolerisati širenje mržnje"

Tužilaštvo Srbije pozdravilo odluku Ustavnog suda da zabrani rad "Nacionalnom stroju".

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.06.2011.

21:38

Default images

Tužilaštvo je ocenilo da je time poslata poruka da se izazivanje nacionalne, verske i rasne mrženje neće tolerisati.

Portparol Republičkog tužilaštva, Tomo Zorić, kaže da neće doći do situacije da se pripadnici "Nacionalnog stroja", posle zabrane rada, organizuju u neku drugu grupu.

"To sada nije moguće. Zna se ko su pripadnici te organizacije. Oni nisu bili formalno registrovani ali su bili tajna organizacija jer su imali svoj statut, program, delovanje, imali su svoje članove apsolutno je sve to bilo poznato", naveo je Zorić.

Prema njegovim rečima, sada policija i drugi organi mogu da reaguju na taj način što će da zabrani njihove skupove i akcije.

"Svako njihovo dejstvo biće zabranjeno, tribine, lepljenje plakata,bilo koji vid njihovog organizovanje biće sprečen i zabranjen. Mislim da je i njima jasno, da je i njima poslata poruka i da oni zapravo to neće činiti a ako budu i činili, biće zabranjeno", kazao je Zorić.

"Treba zabraniti i slične organizacije"

I bivši predsednik Ustavnog suda Srbije, Slobodan Vučetić, smatra da će sudska odluka o zabrani rada neofašističke organizacije "Nacionalni stroj" policiji i tužilaštvu olakšati suzbijanje aktivnosti te ilegalne organizacije.

Vučetić je rekao i da je odluka suda o zabranu rada "Nacionalnog stroja" važna i da se na nju dugo čekalo, kao i da je značajna za "buduću praksu".

On je ocenio i da je "Nacionalni stroj" iako nije bio formalno registrovan, imao statut i politički program koji je bio u suprotnosti sa Ustavom i zakonima.

"Ustav dozvoljava zabranu delovanja raznih vrsta udruženja u slučaju da ugrožavaju ustavni poredak ili da izazivaju nacionalnu, versku i rasnu mržnju", podsetio je Vučetić.

Zabranu rada "Nacionalnog stroja" pozdravio je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, ali zatražio da i ostale slične ekstremističke grupe budu zabranjene.

"Pozdravljamo pobedu demokratije do koje se došlo minijaturnim koracima i uz veliku neodlučnost sudske vlasti. Ali, jedna lasta ne čini proleće. Treba zabraniti i Obraz i slične organizacije", rekao je Čanak.

On je dodao da je Nacionalni stroj samo jedna od organizacija koje moraju biti uklonjene iz mogućnosti legalnog delovanja, "ukoliko želimo da Srbija koliko-toliko dobije izgled civilizovane zemlje".

Sud je zabranio toj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ideje i ciljeve.

Takođe, sud je zabranio upis "Nacionalnog stroja" u registar. Predlog za zabranu rada "Nacionalnog stroja" podnelo je Republičko javno tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: