Beograđani proslavili Spasovdan

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom koja se kretala glavnim gradskim ulicama, Beograd je danas obeležio svoju slavu – Spasovdan.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

16:22

Default images

Patrijarh srpski Irinej je služio liturgiju i osveštao slavski kolač, a predstavnicima gradske vlasti i vernicima čestitao praznik.

U svečanoj litiji koju je predvodio, učestvovalo je nekoliko hiljada građana. Među njima su bili i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, gradonačelnik Dragan Đilas, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević.

Domaćin slave je bio gradski arhitekta Dejan Vasović, a u povorci su bili i predsednik i potpredsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i Zoran Alimpić.

Na čelu litije je bio krst osveštan u Jerusalimu koji će eparhija Beogradsko-karlovačka pokloniti manastiru u Slavonskoj eparhiji koji se gradi na temeljima razrušene crkve u selu Kućance, rodnom mestu preminulog patrijarha Pavla.

Prva molitva je održana na Terazijama, druga ispred Saborne crkve, a u porti Vaznesenjske crkve svi su se sa patrijarhom molili za postradale 6. juna 1941.godine. "Neka je večni pomen onima koji su ovde dočekali kraj života. Oni koji se smatraju demokratama i humanistima toga dana posetili su nas bombama", rekao je patrijarh Irinej i dodao da je i u današnje vreme bilo istih tragedija.

Spasovdan, odnosno Vaznesenje Gospodnje, slava je Beograda od 1403.godine, kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom. Proslava ovog praznika je obnovljena 1993. godine, nakon 46 godina

Spasovdan, svoju gradsku slavu, su liturgijom i litijom obeležili i Čačak i Banjaluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: