Blokade puteva ostaju

Vojvođanski ratari i ovu noć provešće na blokadama. Beovoz najavio četiri dodatna voza.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.06.2011.

15:32

Default images

Neizvesno je do kada će traktorima blokirati prilaze Pančevu jer nema pomaka u pregovorima sa Vladom Srbije.

Zbog ove sitaucije najviše ispaštaju građani koji ne mogu iz obližnjeg Pančeva da dođu u Beograd, ali i privrednici čiji kamioni ne mogu da prevezu robu koja je danima blokirana na putevima nadomak Pančeva.

Predstavnici poljoprivrednika koji protestuju na putevima širom Vojvodine, traže da o rešavanju problema u agraru razgovaraju s predsednikom Borisom Tadićem.

Ratari koji već četvrti dan traktorima blokiraju puteve po Vojvodini nisu zadovoljni ishodom dosadašnjih pregovora sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

Oni traže novi susret s pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem kako bi im on omogućio susret s predsednikom Tadićem.

Za B92 potvrđeno je da je prethodne noći, tokom sastanka sa ministrom Dušanom Petrovićem, u opticaju bilo još jedno rešenje - da se garantuje subvencija do 20 hektara po parceli, a da se preostala sredstva preraspodele na subvencije do maksimalnih 50 hektara.

Stručnjaci kažu da dosadašnji sistem subvencija nije bio pravedan jer je stvorio preveliku razliku između stočarstva i ratarstva ali i različitih delova Srbije. Miroslav Ivković, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika, čiji su traktori već četvrti dan ispred zgrade Vlade Vojvodine, kaže da od Pajtića traži da im omogući razgovor sa predsednikom Srbije, koji je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu obećao da će država pomoći poljoprivrednike i uložiti u poljoprivredu.

U Pajtićevom kabinetu im je, kako su napomenuli poljoprivrednici, rečeno da je predsednik na službenom putu i da bi sa njihovim predstavnicima eventualno mogao da razgovara krajem dana.

Ivković je, zajedno sa drugim okupljenim poljoprivrednicima, odbacio saopštenje u kojem Asocijacija poljoprivrednika poziva na obustavljanje protesta i blokade puteva i naglasio da je to dezinformacija kojom se želi stvoriti razdor među učesnicima protesta.

„Jedinstveni smo, nema povlačenja i niko nije otišao sa protesta“ rekao je on i dodao da su blokade puteva širom pokrajine još masovnije jer su, kako je rekao, blokirani novi putni pravci od Vrbasa do Novog Sada, kod Rume, Šida, Inđije i Batajnice, a traktorske barikade su i prema graničnom prelazu Vatin.

Poljoprivrednik iz Neština Ilija Grujić istakao je da su „seljaci rešeni da istraju u svojim zahtevima za isplatu ranije obećanih subvencije“, napominjući da u našem agraru problem nisu samo subvencije nego su nevolje mnogo veće i država mora da ih reši.

"Za manje od mesec dana čeka nas žetva i ako se ne reše ovi problemi mogu da nastanu još veći“, istakao je on i dodao da su poljoprivrednici strpljivi i da će istrajati u protestima, jer su svoje najvažnije poslove u polju obavili.

Poljoprivrednici traže da državne subvencije od 14 000 dinara po hektaru važe za sva gazdinstva površine do sto hektara, a maksimum koji nudi Ministarstvo poljoprivrede je 30 hektara.

Novi Sad i Pančevo potpuno blokirani

Poljoprivrednici u Novom Sadu (Beta)
Svi glavni prilazni putevi ka Pančevu, iz pravca Beograda, Kovina i Kovačice su blokirani, sa oko 900 do 1.000 traktora.

Samo do raskrsnice na pružnom prelazu za Rafineriju nafte trenutno na putu, iz pravca Beograda, ima oko 200 traktora, dok je na starom putu, u blizini hotela "Tamiš", na drumu 700 do 800 traktora.

Policija je na pančevačkoj obilaznici obezbedila prohodnost puta koji vodi iz Pančeva prema Rafineriji nafte, Petrohemiji, selima Starčevu, Omoljici, Ivanovu, Banatskom Brestovcu i dalje prema Kovinu i Smederevu.

Zemljoradnici koji učestvuju u blokadi prilaznih saobraćajnica u Pančevu od ponedeljka najavljuju da će se nove grupe seljaka iz Alibunara, Vladimirovca, Bavaništa, Dolova, Banatskog Novog Sela i još nekih južnobanatskih naselja uskoro pridružiti protestu.

Od danas su iz Pančeva uvedena četiri vanredna polaska "Beovoza", kojim se Pančevci jedino mogu prevesti do Beograda.

U Novom Sadu su nezadovoljni poljoprivrednici traktore parkirali ispred zgrade Vlade Vojvodine i povremeno blokiraju Bulevar MIhaila Pupina. Tamošnji ratari kažu da nije upućen apel da se protest prekine, već da je njima samo rečeno da mogu da odluče da li žele da prekinu protest.

Šta je sve blokirano

Za sada su prohodni auto-putevi od Beograda preko Novog Sada do Horgoša, kao i od Beograda do Šida, ali su blokirani prilazi Šidu.

Blokirani su putni pravci Ruma - Šabac, zatim od Pančeva prema Kovinu, Vršcu i Beloj Crkvi, Nova Pazova - Batajnica, Novi Sad - Zrenjanin, Bečej - Novi Bečej, navela je Likićeva.

Blokiran je putni pravac Sombor - Subotica, Sombor - Kljajićevo - Bačka Topola, Kula - Vrbas, Sombor - Odžaci, Novi Sad - Bačka Palanka, kao i putevi na izlazu iz Zrenjanina.

S druge strane, trenutno je prohodan putni pravac Kikinda - Padej - Čoka - Senta.

Svi magistralni putevi u Vojvodini trenutno su blokirani zbog protesta poljoprivrednika osim puta Beograd - Novi Sad - Horgoš. Blokirani su putevi u pravcima prema Pančevu, Kikindi, Pančevu, Kovinu i Beloj Crkvi i Zrenjaninski put.

Zbog protesta poljoprivrednika blokiran je međunarodni granični prelaz Tovarnik-Šid između Hrvatske i Srbije.

Granični prelaz je zatvoren do daljeg , a putnici i vozila se preusmeravaju na granični prelaz Ilok, izjavio je agenciji Hina načelnik za granicu hrvatske Vukovarsko-sremske policijske uprave Tomislav Iljić. Prema njegovim rečima, železnički saobraćaj između Tovarnika i Šida se odvija nesmetano.

Poljoprivrednici Srema blokiraju svakog sata po 15 minuta magistralni put Šabac-Ruma, a blokada je postavljena u selu Klenak. To selo je u neposrednoj blizini mosta na Savi kod Šapca, a sam putni pravac je jedina veza sa auto-putem.

Saobraćaj ka Beogradu iz tog regiona odvija se alternativnim pravcem preko Obrenovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: