Policajcu 13 godina za ubistvo

Pripadnik beogradske Interventne brigade policije Miljan Raičević osuđen je na 13 godina zatvora zbog ubistva Đorđa Zarića 19. marta 2009. godine u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

14:02

Default images

U presudi se navodi da je Raičević kriv jer je kao policajac na dužnosti pucao Zariću u glavu sa 5cm udaljenosti i ubio ga na licu mesta.

Po izricanju presude, Raičevićeve kolege policajci burno su reagovali i nekontrolisano vikali na sudiju.

"Sramota! Niste osudili navijače! Radili smo svoj posao! Pričaćemo mi još", vikao je jedan od Raičevićevih kolega.

Sudska straža pokušala je da obuzda razjarenog policajca, a sudija Zorana Trajković je prekinula obrazlaganje presude i rekla svima da izađu iz sudnice.
Uniformisani policajci su potom legitimisali policajca koji je vikao u sudnici.

Sudija Zorana Trajković je prilikom izricanja presude navela da je sud ustanovio da je Raičević posle potere za automobilom marke "pežo", u kojem Zarić sedeo na mestu suvozača, izašao iz policijskog džipa "micubiši pajero", repetirao službeni pištolj "zastava" CZ 99, prišao vratima suvozača "pežoa", naredio Zariću da izađe i kada je Zarić izašao pucao mu u glavu sa pet centemetara udaljenosti i ubio ga na licu mesta.

Sudija je navela da je za krivično delo ubistvo sa umišljajem, za koje je Raičević optužen, zaprećena kazna od pet do 15 godina zatvora i istakla da sud smatra da je 13 godina zatvora odgovarajuća kazna.

Raičeviću je produžen pritvor koji mu je određen posle hapšenja u martu 2009. godine, a stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana od prijema presude.

Raičević je 13. novembra 2009. godine prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora pred bivšim Okružnim sudom u Beogradu, ali je Apelacioni sud 13. oktobra 2010. godine ukinuo tu presudu i naložio ponovljeno suđenje.

Šta je stajalo u saopštenju policije?

Policajcima se automobil u kojem je bio Zarić "učinio sumnjivim, jer je prošao na crveno svetlo", pa su krenuli u poteru po Novom Beogradu za tim automobilom.

Zarić je pre nego što ga je policajac Raičević ubio izašao sa drugovima na splavove na dunavskom keju kod hotela Jugoslavija.

Policija je posle ubistva saopštila da je posle više upozorenja i odbijanja putnika da napuste vozilo, "jedan policajac" (Raičević) iz "bezbednosnih razloga" uperio službeni pištolj ka vozilu.

Đorđe Zarić, koji je bio na mestu suvozača, "prilikom izlaska iz vozila zakačio je policajca (Raičevića) vratima po ruci a zatim i odgurnuo pištolj". Pištolj je potom opalio, a Zarić je pogođen u glavu i preminuo je, objasnila je tada policija svoju verziju ubistva.

Raičević je na suđenju govorio da se ne oseća krivim i da je sve radio "profesionalno i po propisima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: