LDP: Vlada prevarila seljake

Odluka Vlade da ukine ozbiljne subvencije i svede ih na pomoć imanjima do 10 hektara znači put u kameno doba poljoprivrede, navodi lider LDP Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

14:07

Default images

Takve mere vlade vode u zatvoreno tržište i dalje tehnološko zaostajanje, navodi Jovanović.

"Seljaci su uzeli kredite, oni veći i ozbiljniji napravili i registrovali gazdinstva jer je to država od njih tražila", navodi Jovanović.

On kaže da su danas svi koji se organizovano bave poljoprivredom "velike žrtve populizma vlade koja je izračunala da joj je politički najjeftinije da kazni malobrojnije poljoprivrednike koji imaju više od 10 hektara i sav novac uloži u one posede koji su manji od tog limita".

"Pošto ih je pretvorila u administrativne radnike koji moraju da ispune desetine formulara i birokratskih obaveza, vlada je u međuvremenu odlučila da prevari seljake. Ukidanje subvencija uzima od poljoprivrednika i onaj sigurni prihod koji su ukalkulisali kao izvor novca za vraćanje kredita i servisiranje skupe opreme", navodi Jovanović.

On navodi da je Srbija, a Vojvodina posebno, jedino područje na svetu u kojima poljoprivredno zemljište propada i pretvara se u parlog.

"To će dovesti do katastrofalne sudbine naše poljoprivrede i još većeg pada proizvodnje hrane. Država mora da shvati da poljoprivredna proizvodnja nije isto što i održavanje u životu propalih javnih preduzeća u kojima se pravila igre mogu menjati svakog dana, a gubici pokrivati državnih zaduživanjem", smatra lider LDP-a.

"Na gazdinstvu koje ima manje od 10 hektara nema nikakve ozbiljne proizvodnje. Zbog toga je naša poljoprivreda neefikasna, produktivnost mala, a trošak po svakom proizvodu ogroman i nekonkurentan. Prosečan posed u Srbiji obuhvata svega 3 hektara, što je 6 puta manje nego u Nemačkoj. Zbog toga je pogrešna strategija isključivog subvencionisanja takvih poseda, koji su više okućnice i izvor poljoprivrednih proizvoda za lične potrebe i pijačnu prodaju, nego poslovni poduhvat i održiva investicija", navodi on.

Jovanović zaključuje da umesto da podstiče ukrupnjavanje poseda, udruživanje poljoprivrednika, klastere za tehnološki razvoj i lakši izvoz, Vlada je odlučila da kazni ozbiljne proizvođače, a subvencije i podsticaje pretvori u milostinju koja treba da zameni socijalnu pomoć onima koji imaju manje površine zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: