Agrar: Protesti zbog subvencija

Poljoprivrednici traktorima blokirali puteve na više mesta u Vojvodini, nezadovoljni Vladinim uredbama o subvencijama. Ka Beogradu krenuli i šumadijski seljaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

07:10

Default images

Predsednik Udruženja "100 P plus" Vojislav Malešev kaže da su seljaci "ogorčeni agrarnom politikom i potezima aktuelnog Ministarstva poljoprivrede."

Ministarstvo nije poštovalo ono što im je obećano krajem prošle godine u pogledu budžetskih podsticaja, nego namerava da uskrati ionako mala sredstva namenjena agraru, kaže on.

Malešev je naveo da ih je policija sprečila da traktorima krenu u Beograd, kako su najavili, da bi pred Vladom Srbije mirnim protestom iskazali svoje nezadovoljstvo i dodao da su zato bili primorani na to da blokiraju puteve na pet punktova.

Poljoprivrednici iz Šumadije krenuli su danas za Beograd gde će, zajedno sa kolegama iz čitave Srbije, protestovati ispred Ministarstva poljoprivrede zbog nove agrarne politike kojom su im znatno ograničene subvencije.

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije Kragujevca došli su traktorima ispred Skupštine grada, odakle su nastavili prema Beogradu, gde će iskazati neslaganje sa odlukama Vlade i tražiti ono što im je protekle jeseni obećano.

Pomoćnica gradonačelnika za poljoprivredu Snežana Živanović Katić podržala je poljoprivrednike, navodeći da je agrarna politika Ministarstva poljoprivrede potpuno pogrešna.

Poljoprivrednici su se na taj vid protesta odlučili jer su nezadovoljni novom agrarnom politikom Ministarstva poljoprivrede. Nezadovoljni su i zbog smanjene površine poljoprivrednog zemljišta koje se subvencioniše.

Poljoprivrednici iz cele Srbije pokušali su ranije danas da traktorima krenu za Beograd, kako bi izrazili nezadovoljstvo uredbama Ministarstva poljoprivrede, ali im policija nije dozvolila izlazak na glavne puteve. Seljaci su krenuli iz Subotice, Sombora, Kikinde, Bačke Palanke, Pančeva, kao i iz sremskih opština.

Ranije su uputili protestna pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru poljoprivrede Dušanu Petroviću i premijeru Vojvodine Bojanu Pajtiću.

Gde su blokirani putevi

Zemljoradnici iz južnog Banata su blokirali sve izlazne puteve iz Pančeva, osim novog puta za Beograd. Blokadu su izveli sa nekoliko stotina traktora, a na mestu blokade su prisutne jake policijske i snage Žandarmerije.

Poljoprivrednici su jutros krenuli na protest u Beograd, ali ih je policija zaustavila, što je izazvalo otežan prolaz, a oko 11 časova i potpuno zaustavljanje saobraćaja prema Jabuci, B.N. Selu, Dolovu i Starčevu.
(Beta)
Svi izlazni putevi iz Pančeva, osim auto-puta za Beograd, trenutno su blokirani velikim brojem traktora.

Apeluje se na vozače da bez preke potrebe ne kreću ovim pravcima. Na auto-putu za Beograd, kod "starog mosta" na Tamišu, prohodna je jedna traka dok je novi auto-put, preko mosta kod prevodnice, potpuno prohodan.

Više od 300 traktora je kod Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u toku popodneva blokiralo putni pravac Novi Sad-Subotica, očekujući da se organizatorima protesta obrate nadležni iz resornog ministarstva ili predstavnici Vlade Vojvodine.

Vojislav Malešev kaže da se u određenom vremenskom periodu propuštaju vozila na putevima, kako se ne bi stvarale veće kolone vozila odnosno "da ne bi građani ispaštali zbog grešaka i propusta države u odnosu prema poljoprivrednim proizvođačima, koji sve svoje obaveze savesno izvršavaju".

"Pogoršani uslovi subvencionisanja"

Poljoprivrednici su nezadovoljni jer smatraju da su uskraćeni za subvencije koje su dobijali prethodnih godina.

Predsednik Skupštine asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković kaže za B92 da nije tačno da je dobra vest da su poljoprivrednicima date subvencije.

"Radi se o tome da se traži nastavak agrarne politike u proteklih pet godina, kada smo pristali na registraciju gazdinstava i sve one mere koje su bile prošle godine. Na primer, ne možemo da menjamo agrarnu politiku kako menjamo ministre. Imamo tri ministra, od kojih je svako imao svoju politiku", objašnjava on.

"Ništa nemamo što smo imali prošle godine. Imali smo kredite od pet odsto kamate, a sada nam nude od osam posto. Potpuno je nepovoljnije nego što je bilo prošle godine. Sve mere za podsticanje investicija su ukinute, ukinuto je osiguranje, a pogledajte koje su štete ovih dana na poljoprivrednim površinama od kiše", dodao je on.

Vlada Srbije trebalo bi ove nedelje da usvoji uredbu o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14.000 dinara po hektaru, što je iznos jednak prošlogodišnjem, ali i da smanji maksimalnu površinu koju subvencioniše po gazdinstvu na 10 hektara.

Prošle godine subvencije po hektaru, za koje je iz budžeta izdvojeno 120 miliona evra, koristilo je 74.000 registrovanih gazdinstava, a maksimalna površina koja je subvencionisana iznosila je sto hektara po gazdinstvu.

Poljoprivrednici: Opljačkani smo!

Zahtevi poljoprivrednika s kojima je razgovarao B92, ostaju isti, a to je vraćanje subvencija na nivo od prošle godine:

Šta da kaže onaj čovek koji radi 30 hektara? Dok plati PDV i socijalno, on nema ništa. Država i ono što mu da, traži svoje pare nazad.

Subvencije su tekovina Evrope. Ako već hoće da idemo ka Evropi, treba da koristimo sve ono što je dobro kod njih. Mi da bismo stali sa njima na crtu, moramo to imati. Evo moj komšija ima 10 tona kukuruza po hektaru minimum, repe sedam vagona, sve iznad proseka. Mi smo svi dobri, ali nemamo subvencije.

Opljačkani smo, unapred smo platili rentu, kredit, kamata, znaju oni kolike su kamate. Sad nijedan usev neću da uberem, a sve treba da se plati - i ja sam bankrot. A ovo što su obećali, hoće da ukinu. Šta oni znaju koliko kome treba para?

Bez bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina ne valja. Tako barem tvrdi Branislav Prelević, nezadovoljni poljoprivrednik iz Zmajeva. Sadašnjem ministru, koji je kao i Dragin iz Demokratske stranke, zamera što je predložio ukidanje subvencija koje im je ranije obećao Saša Dragin.

"Prošle godine smo dobijali subvenciju 14 000 po hektaru za svako prijavljeno poljoprivredno gazdinstvo koje je u penzijsko-invalidskom osiguranju. Ove godine su predložili predlog uredbe da tu subvenciju dobiju oni koji imaju do 10 hektara zemlje. Verujte da je to samo 4 odsto gazdinstava u Vojvodini. To je za nas nedopustivo", kaže Prelević.

On dodaje da novim subvencijama vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava neće ostati ništa novca za ulaganje u proizvodnju, jer će i ono što dobiju morati da uplate u PIO fond. Time su na nuli, a samim tim, prema njihovim rečima, kao i da nema subvencije.

Opozicija podržala poljoprivrednike

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je danas saopštio da je Srbija, a Vojvodina posebno, jedino područje na svetu u kojima poljoprivredno zemljište propada i pretvara se u parlog.

Svi koji se organizovano bave poljoprivredom "velike žrtve populizma vlade koja je izračunala da joj je politički najjeftinije da kazni malobrojnije poljoprivrednike koji imaju više od 10 hektara i sav novac uloži u one posede koji su manji od tog limita", navodi on u saopštenju koje možete pročitati ovde.

Srpska napredna stranka je kritikovala režimske medije što ćute o protestu.

"Sramotno je da kolone traktora, koje su danas iz cele Vojvodine krenule zbog svega toga u znak protesta ka Beogradu, sprečavaju jake policijske blokade po glavnim putevima, dok se istovremeno na režimskim medijima, koje nažalost finansiraju svi građani Srbije, ne može čuti ni reč o tome", navela je SNS u saopštenju koje možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

272 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: