Očekivani neredi kao deo "folklora"

Boris Tadić izjavio da su neredi na jučerašnjem skupu podrške Ratku Mladiću bili očekivani. Dragan Đilas rekao da je pričinjena šteta oko milion dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

16:46

Default images

"Pokazali smo da smo, uprkos iskušenjima, stabilna zemlja na koju se može računati kada su u pitanju region i ovaj deo Evrope", kazao Tadić.

Predsednik Srbije je ocenio da su neredi poput jučerašnjih deo uobičajenog političkog folklora u Srbiji, ali i na celokupnom evropskom kontinentu gde, kako je rekao, ima težih i kompleksnijih nereda.

21. februar 2008. godine - miting "Kosovo je Srbija". 29. jula iste godine - protest protiv hapšenja Radovana Karadžića. 10. oktobar prošle godine - pokušaj napada na učesnike Parade ponosa. Konačno 29. maj - protest protiv hapšenja Ratka Mladića. Ono što je zajednički imenitelj za sva ta okupljanja jesu incidenti koje su izazvali hulihani i pripadnici ekstremnodesničarskih organizacija.

Stevan Bijelić, načelnik PU Beograda, kaže da je i ovoga puta preko 70 odsto privedenih izvan Beograda.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da, prema prvim procenama, šteta nakon sinoćnih nereda nije velika. Gradska uprava je saopštila da je šteta oko milion dinara.

Gradonačelnik smatra da je policija sinoć odradila odličan posao, da je izbegnuta veća materijalna šteta i razbijanje grada.

"Iz događaja u događaj se šalje jasna prouka i da će broj onih koji su spremni da tako nešto rade biti sve manje i manje", kaže Đilas.

Stevan Bjelić, načelnik beogradske policije, izjavio je da su nerede u nedelju uveče u Beogradu izazvali "isti ili slični ljudi kao prilikom Parade ponosa".

Radikali su pozvali predsednika Srbije Borisa Tadića da "u najkraćem mogućem roku, a najduže za dva - tri dana", saopšti ko je organizator nereda na mitingu SRS.

Sociolozi objašnjavaju da se huligani u grupama osećaju sigurno i da pokazuju svoju snagu na mitinzima koji promovišu nacionalističke ideje.

"Samo takvo ponašanje ne predstavlja nikakav rizik. Mi vidimo da se grad demolira, a ne vidim i nisam čuo da su troškove tog demoliranja snosili oni koji su napravili tu štetu", navodi sociolog Vladimir Vuletić.

Podsetimo, policija je juče uhapsila 180 izgrednika koji su učestvovali u napadima na policajce koji su obezbeđivali skup podrške Ratku Mladiću ispred Doma Narodne skupštine. U neredima su povređena 32 policajca i 11 građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: