DSS: Neka se Dinkić pokaže na delu

DSS pozvala lidera URS Mlađana Dinkića da se pokaže na delu tako da centralna vlast vrati 500 miliona € opštinama koji su im uskraćeni zbog smanjenih transfera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

12:58

Default images

Portparol DSS-a Petar Petković je lideru Ujedinjenih regiona poručio da se pokaže na delu da se zalaže za decentralizaciju.

"Kada se taj problem reši i kada Dinkić na delu pokaže da poštuje decentralizaciju, možemo da sednemo i da razgovaramo o novim zakonima koji se tiču decentralizacije", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

On je pozvao Dinkića da se založi kako bi se već na sledećoj sednice Vlade Srbije raspravljalo o tom pitanju.

Petković je kritikovao lidera URS što za protekle tri godine nije ništa uradio po tom pitanju, navodeći da su transferi posebno značajni za nerazvijene opštine, jer oni čine čak polovinu budžeta takvih lokalnih samouprava.

Na pitanje da li URS može da očekuje podršku DSS po pitanju izmena zakona neophodnih za decentralizaciju, među kojima su izmene o finansiranju lokalne samouprave, o izborima predsednika opštine i gradonačelnika, kao i o javnoj svojini, Petković je odgovorio da je odluka o tome na Predsedništvu stranke.

DSS, prema rečima Petkovića, poziva Dinkića i da saopšti javnosti da li je odustao od koncepta regionalizacije Srbije i "vratio se u ustavne okvire decentralizacije" zasnovane na gradovima i opštinama, a ne regionima, "s obzirom da u svojim nastupima više ne pominje regionalizaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: