SNS bi izručio Mladića

Lider SNS Tomislav Nikolić rekao je da nikakvi skupovi ne mogu da utiču na izručenje haškog optuženika Ratka Mladića i apelovao na mir.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2011.

22:13

Default images

"Nisam učestvovao u organizaciji mitinga i prema tome ne snosim nikakvu odgovornost", rekao je Nikolić u Utiksu nedelje na Televiziji B92.

Nikolić je ocenio da protestni skup Srpske radikalne stranke, organizovan povodom hapšenja Mladića, neće promeniti ništa što se tiče izručenja Mladića i apelovao na mir.

Prema njegovim rečima, Mladić nije čovek od koga je zavisila sudbina Srbije, već običan oficir, građanin, koji je sam raspolagao svojim životom i dodao da bi on bio izručen i da je SNS bila na vlasti, jer je to obaveza Srbije.

"Ništa od njega nije zavisilo, niti od njegove predaje. Srbija je živela 16 godina s tim da on nije uhapšen, ali nije zbog toga postala najsiromašnija zemlja na svetu, već zato što ima lošu vlast”, izjavio je Nikolić u Utisku nedelje.

On je naglasio da je prvi stav SNS posle hapšenja Mladića bio da je to obaveza Srbije, koja je trebalo da bude izvršena bez pompe i slave, u skladu ne samo sa međunarodnim pravom, već i našim zakonom.

"Ne sumnjajte da bi Srbija ispunila obaveze i da je SNS bila na vlasti. Ne bi mi bilo težeg posla, ali bi izručenje Haškom tribunalu moralo da se organizuje", rekao je Nikolić.

Prema njegovoj oceni, nije Mladić ugrozio evropsku perspektivu Srbije, već "onaj koji nije hteo da ga uhapsi sve ovo vreme".

On je zamerio vlasti zbog načina na koji je izvršila hapšenje, izražavajući sumnju da je Mladić boravio u kući rođaka u Lazarevu.

Nikolić je ocenio da se već dugo znalo gde je Mladić, a da je njegovo hapšenje bila farsa i napomenuo da će zahtevati da se to istraži.

"Osećam neopisivu tugu, jer me neko namerno izvrće ruglu kao građanina, kao Srbina. Moraće da se dokaže kako je došlo do hapšenja. Zahtevaćemo da saznamo od službi istinu”, rekao je on.

"Krio se 16 godina i uhapsili su ga na korak od smrti. Zašto nije uhapšen u punoj moći? Nije Mladić kriv što nije uhapšen, a Srbija ispašta, kriv je Boris Tadić", rekao je Nikolić.

On je takođe rekao i da: "Oni koji su se trudili da Srbiji dokažu da je Mladić ratni zločinac, nisu baš u tome uspeli".

Nikolić je ubeđen da vlast zna gde je i preostali haški optuženik Goran Hadžić i kaže da bi posetio Mladića u pritvoru, ako bi ga on pozvao.

Slučajnost i zgražavanje

Bivši načelnik Vojne bezbednosti Aleksandar Dimitrijević je, takođe u Utisku nedelje, rekao da je ”Mladić previše zakasnio ako je hteo da na ovaj način završi svoje skrivanje".

On se nije saglasio sa Nikolićem da je Mladić u Lazarevo doveden da bi bio pronađen, već da se to "slučajno dogodio".

Treba odati priznanje službama bezbednosti, rekao je Dimitrijević, ali niko me ne može ubediti da je akcija izvedena kada u zemlji nisu bili ni direktor BIA Saša Vukadinović, ni koordinator bezbednosnih službi Miodrag Rakić, ni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vojni analitičar Miroslav Lazanjski je ocenio da je hapšenje Mladića izvedeno primitivno i da je zgrožen na koji način je sebi dozvolio da bude uhapšen general, koji je u BIH bio sinonim vojničke veličine.

Dok su učesnici Utiska nedelje razgovarali o nedavnom hapšenju nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, u centru Beograda je trajala akcija policije koja je potiskivala najagresivnije učesnike skupa SRS posle nereda koji su izbili u Pionirskom parku i drugim delovima grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: