Mladićevo psihičko stanje gore

Sutra ističe rok za žalbu na izručenje Ratka Mladića Hagu. Njegov advokat kaže da će žalbu poslati dok se porodica nada da zbog zdravlja ipak neće biti izručen.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2011.

13:39

Default images

Advokat Miloš Šaljić izjavio je da se psihičko stanje Ratka Mladića u poslednja 24 sata znatno pogoršalo i da mu na pamet padaju "morbidne ideje".

Ratko Mladić boluje od više hroničnih bolesti, ima probleme sa srcem i pritiskom, ali i sa funkcionisanjem desne strane tela, kao posledicu moždanog udara iz 2008 koji nije adekvatno lečio, kao i druge teškoće.

Ovo je utvrdio lekarski tim specijalnog suda, a novinarima preneo sin Ratka Mladića Darko, nakon posete najtraženijem haškom beguncu.

Kako kaže, lekari su ocenili da mu zdravlje nije pogoršano i da je Mladić sposoban za suđenje. Porodica veruje da je dijagnoza dobra, ali osporava tumačenje

"Psihosomatski sindrom znači gubitak spoznajne sposobnosti i sposobnosti pamćenja uz druge kognitivne deficite. Postavlja se pitanje da li neko ko nema spoznaju može pratiti suđenje. Znači zaključak doktora na kraju ovih dijagnoza je suprotan dijagnozama“, kaže Darko Mladić.

Mladićev advokat Miloš Šaljić navodi da je zdravstveno stanje Ratka Mladića sve gore i kao primer navodi njegov zahtev da poseti grob ćerke, koja je izvršila samoubistvo još 1994. godine.

"On samo govori o poseti grobu, o tome da mora da je obiđe. Pa sad je počeo da obilazi i druge grobove, sve neke morbidne ideje. Sve je sračunao, gde će biti sahranjen, kako, ako ne može tamo da ide, da mu donesu sanduk sa lešem svoje ćerke. Situacija je veoma alarmantna", kaže Šaljić.

Šaljić je rekao da je Mladić zadovoljan tretmanom u pritvoru, vreme provodi u razgovoru sa obezbeđenjem, a "došao je na ideju i da mu donesu kameru da sve to snimi".

Šaljić traži od države da Mladiću omogući adekvatno lečenje pre izručenja u Hag i kaže da će žalbu u ime Ratka Mladića poslati u poslednjem trenutku, pre nego što sutra u ponoć istrekne zakonski rok za to. Mladića su danas, pored Šaljića, posetili i članovi njegove porodice.

"Haški tribunal će pružiti Mladiću negu"

Ratko Mladiæ
Međutim, u Haškom sudu kažu da ne brinu za Mladića i da mogu da mu pruže adekvatnu medincisku negu. Međutim, ne žele da spekulišu s datumom izručenja

"Haški treibunal još uvek čeka zvanično obaveštenje kada će Ratko Mladić biti prebačen u Hag. Jasno nam je da je pravna procedura u toku i da se ona mora završiti pre nego što se to uradi. Nadamo se da će konačna odluka biti doneta u što skorijem roku i mi smo spremni da ga primimo ovde u pritvorsku jedinicu čim pre i zakažemo prvo pojavljivanje pred sudom“, kaže Nerma Jelačić, portparolka Haškog suda.

Inače, još nije poznato ko će braniti Ratka Mladića pred Haškim sudom. Porodica tvrdi da bi sam Mladić voleo da to bude Vojislav Šešelj, jer mu se dopada kako brani sam sebe i navodi da nisu tačna pisanja pojedinih dnevnih novina po kojima je o prvom čoveku radikala imao loše mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: