"Vlada 2006. znala gde je Mladić"

Transkript objavljen na Vikiliksu pokazuje da su srpske vlasti 2006, kada je premijer bio Vojislav Koštunica, znale gde se skrivaju Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Izvor: Beta

Subota, 28.05.2011.

12:11

Default images

Međutim, vlasti nisu ništa preduzele da ih uhapse, piše danas "Jutarnji list".

Iz transkripta se, navodi zagrebački dnevnik, jasno vidi da je takvu politiku podržavao tadašnji premijer Vojislav Koštunica, ali i da su kontakti Mladićevih saradnika išli prema državnom vrhu u Rusiji.

Transkripti dokazuju da je Srbija tek od 2009. pokazala iskrenu nameru da uhvati begunce i da je preduzela sve potrebne korake, navodi list.

"Ranije nije postojala volja, ali su postojale informacije. Sada postoji jaka volja, ali je begunce teško pronaći", saželi su američki diplomati problem sa srpskom politikom prema Hagu, proizlazi iz transkripta diplomatskih depeša koje je objavio Vikiliks.

U transkriptima se, kako navodi "Jutarnji list", navodi da je u razgovoru s američkim diplomatama krajem 2009. predsednik Srbije Boris Tadić optužio i stranku Vojislava Koštunice da je imala informacije o tome gde su begunci, ali ih je skrivala.

Jačanjem Tadićeve Demokratske stranke to se promenilo, a predsednik Srbije, prema transkriptima, najavio je da će, jednom kada haški begunci budu uhapšeni, biti moguće dokazati ko ih je skrivao i ko je znao gde su.

U vreme Vikiliks transkripata, navodi zagrebački dnevnik, nisu postojali dokazi da je Mladić u Srbiji, ali ni da je negde drugde. Policija je pratila tragove i nadzirala prijatelje i članove porodice, a dobijali su pohvale i za revnosno traženje Gorana Hadžića.

"Jutarnji" navodi da su u vreme ovog transkripta otkrivene informacije da je haški zatvorenik Radovan Karadžić živeo od 450 evra mesečno, a da su Mladić i Hadžić, otkada su nestali, boravili i u Rusiji. Tako su srpske vlasti navodno od ruskih službi tražile pomoć u dobijanju informacija, o čemu se, kako pokazuju transkripti, razgovaralo u Beogradu 2009. na sastanku srpskog državnog vrha s američkim izaslanikom za pitanja ratnih zločina Stivenom Rapom.

Američke dipolomate su još ranije slale depeše o lovu na Mladića i o tome da Rusija nije udovoljila srpskim zahtevima za saradnju, a kako navodi zagrebački dnevnik, pozivajući se na transkripte koje je ekskluzivno dobio, to je Amerikancima ispričao savetnik srpskog predsednika Miki Rakić 25. avgusta 2009, kada se razgovaralo o službenoj poseti ruskog predsednika Beogradu.

Rakić je, prema tim dokumentima, rekao da veruje da Mladićev karakter i činjenica da je bio vojni komandant bosanskih Srba ukazuju na to da se on verovatno skriva u Srbiji, ali vrlo je moguće da ima i podršku spolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: