"Prava stvar – i legalno i moralno"

Funkcioner Stejt departmenta Tomas Kantrimen kaže da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija uradila pravu stvar, jer će mnogo doprineti pomirenju naroda na Balkanu.

Izvor: B92

Subota, 28.05.2011.

10:53

Default images

Hapšenje najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića je veliki dan za Srbiju i sve zemlje i narode regiona, rekao je on.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je čestitao srpskoj vladi i profesionalcima u ministarstvima i srpskim agencijama na velikom postignuću.

"Srbija je uradila pravu stvar, i legalno i moralno, i to je veoma važan korak ka EU", rekao je visoki američki zvaničnik, ali i dodao da treba imati na umu da na tom putu ima još važnih uslova, kao što su pronalaženje preostalog haškog optuženika Gorana Hadžića, kao i uspeh dijaloga između Beograda i Prištine.

"O Srbiji u EU odlučuje Brisel, a ne Vašington"

Na pitanje kako SAD gledaju na to što su brojni visoki evropski funkcioneri pa i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u više navrata rekli da priznavanje nezavisnosti Kosova nije preduslov za priključenje Srbije Uniji, Kantrimen je rekao da se o uslovima za članstvo u EU odlučuje u Briselu, a ne u Vašingtonu i to su tehnički i politički uslovi.

On je to objasnio konstatacijom da priznanje Kosova možda nije tehnički uslov, ali da zna da "EU nije spremna da uveze još jedan teritorijalni spor".
"Ne mogu da zamislim, nakon nekoliko godina, kada Srbija bude spremna za članstvo, da može da uđe u evropsku zajednicu ako nije prihvatila realnost Kosova, onakvog kakvo jeste danas, i to je veoma važno", rekao je Kantrimen.

Komentarišući dosadašnji tok pregovora Beograda i Prištine u Briselu, on je ocenio da je "bolje nego što se bojao, ali manje nego što se nadao".

"I Priština i Beograd su poslali u Brisel profesionalce, koji razgovaraju jedni s drugima sa poštovanjem i spremni su da pokažu fleksibilnost u pregovorima i videli smo pravi napredak. Ali još nismo videli političku želju da se zaključi pravi, praktični dogovor i ne bih rekao da je jedna strana bila fleksibilnija ili spremnija od druge", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: