Datum izručenja tajna zbog rizika

Datum i vreme izručenja Ratka Mladića u Haški tribunal neće biti saopšteni zbog rizika. U Haškom tribunalu određeno sudsko veće.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

14:21

Default images

Najtraženiji haški optuženik biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da datum i vreme kada će bivši general biti isporučen Hagu neće biti objavljeni zbog rizika.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet i da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom.

Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Nakon hapšenja Ratka Mladića, Srbiji je ostalo da još locira i uhapsi haškog begunca Gorana Hadžića.

Određeno sudsko veće u Tribunalu

Određene su sudije koji će činiti sudsko veće koje će suditi Ratku Mladiću. Izabrani su Kristof Fluge, Alfons Ori, Bakone Džastis Moloto.

Sudija Kristof Fluge iz Nemačke je bio državni sekretar Senata u Berlinu, ranije je radio kao javni tužilac i krivični sudija.

Sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike je u Tribunalu od 2005. godine i kao i Fluge je trenutno jedan od trojice sudija zaduženih za slučaj protiv Radovana Karadžića.

Sudija Alfons Ori iz Holandije je profesor krivičnog prava, bio je sudija holandskog Vrhovnog suda. Stalni je sudija Haškog tribunala od decembra 2001.

Izmenjena optužnica

Sudija Haškog tribunala Alfons Ori potvrdio je izmenjenu optužnicu protiv generala Ratka Mladića, koja bivšem komandantu Vojske Republike Srpske stavlja na teret genocid u Srebrenici i u još osam bosanskh opština.

Optužnica protiv Mladića, koja je odmah stupila na snagu, ista je kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

O krivici po tačkama optužnice, Mladić će se izjasniti u prvom pojavljivanju pred sudijom, u roku od 48 sati pošto ga vlasti Srbije budu prebacile u Hag.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: