Ratko Mladić glavna priča u svetu

Dan nakon hapšenja, Ratko Mladić je i dalje na naslovnim stranama i u udarnim vestima.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

22:45

Default images

Svetski mediji bave se zdravstvenim stanjem bivšeg generala i time kada biti izručen Hagu. Dnevni listovi u regionu utrkuju se ko će objaviti više detalja o hapšenju Ratka Mladića.

Uz konstataciju da ga je Srbija isporučila u poravom trenutku na svom putu ka kandidaturi u EU, svetski mediji najveću pažnju posvećuju posledicama Mladićevog hapšenja.

Redosled događaja, rekonstrukcija hapšenja, izjave onih koji tvdre su tokom devedesetih bili u kontaktu sa Mladićem, pretpstavke da ga je prepoznao policijski doušnik po prstenu koji je nosio još dok je bio aktivan pripadnik vojske, kao i tvrdnje da se umesto lagodnog života Mladić izdržavao radeći fizičke poslove teme su sa naslovnih strana dnevnih listova.

Glavno pitanje je kada će najtraženiji haški begunac biti izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine i kakva ga procedura očekuje.

"U Hagu ne daju precizne informacije sve dok osuđenik ne stigne u Holandiju. Sada možemo samo na osnovu prethodnih slučajeva da pretpostavimo da onog trenutka kada Ratko Mladić stigne ovde, a juče se spominjalo da bi procedura mogla da traje izmežu tri i sedam dana, biće dvovoljno dan ili dva da se pojavi pred sudijama kada će mu biti pročitana optužnica, a onda će par meseci trajati sudska procedura pre samog početka suđenja", kaže Metju Prajs, dopisnik BBC iz Haga.

Posebnu pažnu svetske tv stanice posvećuju i tome kako hapšenje doživljavaju porodice žrtva iz Srebrenice. Sve vodeće kuće imajuiz sata u sat uključuju svoje dopisnike iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: