Mladićev plan napada na Srebrenicu

Dokument zaveden pod oznakom "Vojna tajna, strogo poverljivo, Krivaja ’95“ predstavljaju mape napada na Srebrenicu 1995. i redovan dokument Haškog tribunala.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

20:49

Default images

U levom zaglavlju ovog dokumenta piše: “Odobravam, komandant general-potpukovnik Ratko Mladić.“ Ispod je svojeručni Mladićev potpis.

Dokument se vodi kao odluka komandanta DK (p.a. Drinskog korpusa) za aktivna dejstva B/D (p.a. borbena dejstva).

Preko mape i oblasti Srebreničkog pojasa, omeđene crvenim strelicama, ispisanim tankim flomasterom, piše Mladićevim rukopisom: “Ovo je bilo i sada je srpsko!“ Naveden je datum 12. 7. i ispod toga, takođe pisanim pismom, Mladić svojeručno piše: “Gotovo!“

Prema mnogim navodima raznih istražitelja i operativaca mnogih obaveštajnih službi, uključujući BND, Nemačku obaveštajnu službu, CIA, Centralnoameričku službu i MI6, britansku službu, završni plan napada na Srebrenicu smišljen je samo dva dana pre njegovog izvršenja.

Tu informaciju delile su mnoge službe, a o tome je obaveštavao i holandski kontingent Unprofora, čija komanda je tražila od NATO-a vazdušne napade, što je odbijeno.

Mape napada Mladića na Srebrenicu Haški tribunal je koristio prilikom svakog suđenja koje ima veze sa napadom na ovo mesto, a detaljnije o tome možete pogledati u emisiji Reakcija: Tragovi Ratka Mladića, drugi deo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: