Karadžić i Mladić, dve strategije

Dva najtraženija begunca i dve različite strategije. Posle 15 godina skrivanja, jedan je i dalje samo Ratko Mladić, dok je Radovan Karadžić izmislio novog sebe.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

18:55

Default images

Tako je Karadžić tokom skrivanja tihovao kao doktor Dabić, a policija tvrdi da se Ratko Mladić godinama skrivao baš u Lazarevu.

"U proteklim godinama Mladić je bio sam, živeo je sam, usamljen, bez finansijskih sredstava", kaže ministar policije Ivica Dačić. Ko mu je pomogao biće istraženo, najavljuju u MUP-u, ali to nije veliki broj ljudi.

"Priča o velikom broju jataka, prstenovima i telohraniteljima bila je prazna priča", dodaje Dačić.

Analitičari, procenjuju da je Mladić na kraju morao da prekine sve kontakte kako ne bi bio otkriven.

"Imam neki osećaj da je zapravo Mladić pokušao da preseče sve mostove koji su ga spajali sa bilo čim što bi moglo navesti na njegov trag i da je na kraju ostao bez novca ostao bez podrške i pao je okrećući se rodbini, jer očigledno nije imao više kud", kaže urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm.

Sam načini na koji su se skrivali Karadžič I Mladić dovoljno govori o njihovim ličnostima, navode psiholozi.

Lažne identitete koristili su i drugi haški begunci. Bivši policijski general Vlastimir Đorđević koristio je ime Novica Karadžić, Stojan Župljanin bio je Branislav Vukadin, a Dragan Zelenović koji je 2005. uhapšen u Rusiji služio se lažnim dokumentima na ime Branislav Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: