Suđenje i za Mladićeve jatake?

Prvo osnovno tužilaštvo zatražilo je danas ukidanje oslobađajuće presude jatacima haškog optuženika Ratka Mladića.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.05.2011.

14:53

Default images

Krajem prošle godine Prvi osnovni sud oslobodio je osumnjičene za pomoć Mladiću u skrivanju krivične odgovornosti.

Tužilaštvo je uložilo žalbu kojom od Apelacionog suda traži da ukine oslobađajuću presudu i vrati prvostepenom sudu predmet na ponovno odlučivanje, ili da preinači tu presudu i kazni optužene za pomaganje u skrivanju Mladića.

Apelacioni sud ima pravo da presudu "Mladićevim jatacima" potvrdi, preinači ili ukine i naloži novo suđenje.

Prema zakonu, za krivično delo za koje su optuženi, zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sudija Zoran Savić, koji predsedava veću Apelacionog suda, na početku današnjeg pretresa pročitao je prvostepenu presudu, izvedene dokaze i izjave okrivljenih i svedoka.

Prema izjavama pojedinih optuženih, stanove za koje tužilaštvo tvrdi da su korišćeni za skrivanje Mladića, oni su u stvari koristili za "švaleraciju".

Oni su na prvostepenom suđenju uglavnom rekli da Mladića poznaju samo površno iz detinjstva u Bosni i Hercegovini, ili sa vojnih proslava u Beogradu. Sudija Savić je pročitao i SMS poruku koju je optužena Ljiljana Vasković poslala svojoj deci Tatjani i Bojanu, u kojoj traži da ne priznaju da se Mladić skrivao u njihovom stanu.
"Ako te iko ikad bude pitao za ono, pod bilo kojim pritiscima, reci da nije bio", poruka je koju je Vaskovićeva poslala svojoj deci, koja su takođe optužena u ovom slučaju.

Ona je na prvom suđenju rekla da su joj pripadnici Bezbednosno-informativne agencije prilikom isleđivanja pretili da će nauditi njenoj porodici ako ne bude sarađivala.

Današnjem suđenju u Apelacionom sudu prisustvovalo je šestoro okrivljenih - Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Stanko i Predrag Ristić, Ljiljana Vasković i Blagoje Govedarica.

Prisustvo optuženih nije obavezno na sednici Apelacionog suda.

Sudsko veće sudije Dragana Garića izreklo je 10. decembra 2010. godine presudu kojom je 10 optuženih oslobodilo optužbi da su od 2002. do 2006. godine doprineli tome da Mladić ne bude otkriven i uhapšen.

Samo je Blagoje Govedarica osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog nedozvoljenog držanja pištolja CZ 99 i 15 metaka.

Sudija Garić je tada obrazložio da je za pojedina krivična dela nastupila zastarelost 2008. ili 2009. godine, dok u odnosu na ostala krivična dela nije dokazana krivica optuženih.
"Mladićevi jataci" uglavnom su izbeglice iz BiH, koje su tokom sukoba 1990-ih godina našle utočište u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: