Dragišić: Vlast znala gde je Mladić

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić u vanrednom programu B92 rekao da ima utisak da se čekao najpovoljniji politički trenutak za hapšenje Mladića.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

13:48

Default images

Akcija me nije iznenadila, imajući u vidu da je vlast priterana uza zid, rekao je Dragišić.

Pritisaka je bilo i ranije, ovaj put je to bilo jasno, ako imamo u vidu celokupne političke okolnosti, da je Mladić veliki problem za vladajuću koaliciju, rekao je Dragišić.

"Imamo Ketrin Ešton, izveštaj Serža Bramerca, bilo je jasno da je 5 do 12, i da sada taj posao mora da se okonča", rekao je on.

Dragišić je naveo i da je teško poverovati u to da Mladića, kada je otišao iz vojnih objekata, službe nisu pratile i da je otišao na nepoznatu lokaciju.

"Javnost mora saznati, ako bi se išlo do kraja u istrazi, šta se dešavalo tokom devedesetih, ko je vukao konce", rekao je Dragišić.

On je za B92 rekao da će, ukoliko Ratko Mladić bude svedočio pred Haškim tribunalom, „biti osvetljeni mnogi detalji nedavne istorije“.

Fila: Za dve nedelje u Hagu

Beogradski advokat Toma Fila je rekao da očekuje da će proces ekstradicije Ratka Mladića u Haški tribunal trajati najduže dve nedelje.

On je za B92 rekao da ima informacija da BIA poseduje DNK uzorke njegovog sina.

"Čak i ako se ulože žalbe, postupak ne može trajati duže. Moguće je samo da bude skraćen", rekao je Fila.

On je dodao da misli "da Mladić u Hagu nema mnogo šansi da se odbrani".
„Pretpostavljam da će na suđenju biti samo izneti dokazi koji su bili na suđenju protiv grupe generala za Srebrenicu, koji su svi osuđeni. Istina, u toku je žalbeni postupak, ali ti dokazi bi bili iznošeni i protiv Mladića“, rekao je Fila.

Kandićeva: Događaj nad događajima

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da nema važnijeg događaja od hapšenja Ratka Mladića.

"Mislim da nema važnijeg političkog, istorijskog i pravnog događaja od hapšenja Ratka Mladića. Činilo nam se da je hapšenje Radovana Karadžića važno, što i jeste, ali je sa Mladićem drugačije, jer se uvek podrazumevalo da on uživa simpatije velikog broja ljudi", rekla je Kandievać.

Haški optuženik Mladić uhapšen je rano jutros u Srbiji, a medijima je tu vest potvrdio predsednik države Boris Tadić. Nataša Kandić rekla je da je to od posebnog značaja za pravdu.

"Činjenica da je predsednik objavio tu vest i da je rekao da je ponosan i da će to otvoriti polje za pomirenje, jeste poruka koja nedvosmisleno podržava pravdu i potrebu za pravdom, zbog žrtava i odgovornosti. To nije poruka koja može da ohrabri one kojima je Mladić heroj", rekla je direktorka FHP-a.

Kandićeva je rekla da će Tadićev nastup dugoročno uticati i na menjanje odnosa u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

"Hapšenje Ratka Mladića treba da bude taj most koji mora da predje i Republika Srpska i da konačno shvati da nema nijedne ozbiljne zajednica ako nema poštovanja za međunarodne optužnice", rekla je Kandićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: