Ratko Mladić iz minuta u minut

B92 je potvrdu informacije da je uhapšen Ratko Mladić dobio nekoliko minuta nakon što se ta vest prvo pojavila u hrvatskom "Jutarnjem listu".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

13:39

Default images

11:34

Jutarnji.hr upravo je saznao da je Specijalna jedinica MUP-a Srbije u tajnoj operaciji pre nekoliko sati na teritoriji Srbije uhapsila Milorada Komadića. Iz policijskih izvora u Beogradu Jutarnji.hr saznaje da bi se vrlo lako moglo dogoditi da je uhapšen zapravo Ratko Mladić, odbegli ratni zločinac.

11:43

B92 dobio potvrdu da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je natraženiji haški begunac i da je u toku DNK-a potvrda identiteta.

11.47

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je agenciji Rojters da je policijia uhapsila čoveka za koga sumnja da je Ratko Mladić. Čovek uhapšen u Srbiji, za koga se smatra da je Ratko Mladić, uhapšen je na osnovu dojave.

11.51

Predsednik Srbije Boris Tadić sazvao je hitnu konferenciju za medije za 13 časova.

11.56

Prvi zvanični izveštaji o hapšenju objavljeni su prvo u medijima u Hrvatskoj. "Jutarnji list" izveštava da je u Srbiji uhapšen čovek po imenu Milorad Komadić zbog sumnje da je on zapravo Ratko Mladić.

Specijalna jedinica tužilaštva za ratne zločine, sudeći po nekim navodima, takođe je učestvovala u operaciji hapšenja.

Policija je od osumnjičenog uzela uzorke DNK kako bi potvrdila identitet uhapšene osobe. Lokacija hapšenja medijima je i dalje nepoznata.

13.00

Zvaničnici Evropske unije izjavili su da „imaju sve razloge da veruju“ da je u pitanju Ratko Mladić, jedan od najtraženijih begunaca osumnjičen za ratne zločine, uhapšen u Srbiji, ali da i dalje čekaju zvaničnu potvrdu.

13.22

Predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića „završetak jednog veoma teškog poglavlja u srpskoj istoriji“.

13.26

„Danas smo zatvorili jedno poglavlje naše istorije koje će nas za korak približiti pomirenju u regionu“, izjavio je Tadić.

Tadić je potvrdio da je osumnjičeni uhapšen na „na teritoriji Repubilke Srbije“, i dodao da je ono pokazalo da je država uspostavila vladavinu prava kada je u pitanju odnos prema svima koji su osumnjičeni za ratne zločine.

13.51

Tadić je na konferenciji za štampu izneo upozorenje svima koji imaju nameru da hapšenje iskoriste za destabilizovanje države.

„Ne očekujem da će ovo hapšenje dovesti do političke krize u zemlji. Svako ko pokuša da destabilizuje zemlju biće krivično gonjen“, izjavio je Tadić.

13.56

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je povodom hapšenja Ratka Mladića:

„Hapšenje Ratka Mladića predstavlja istorijski momenat za region koji je bio toliko razoren ratom. Ratko Mladić optužen je za užasne zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini, i sada je napokon priveden i suočiće se sa optužbama. Naše misli su danas sa svim porodicama onih koji su izgubili svoj život tokom opsade Sarajeva i tokom genocida u Srebrenici“.

„Čestitamo vlastima u Srbiji na ovom hapšenju. Ono je jasan pokazatelj posvećenosti i želje za saradnjom sa Internacionalnim tribunalom za pravdu. Očekujemo brz dolazak Ratka Mladića u Hag kako bi optužbe protiv njega što pre bile javno čute u sudnici. Današnji dan predstavlja početak novog poglavlja za sve zemlje Zapadnog Balkana.“

14.20

Lord Ešdaun, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu od 2002-07, nazvao je hapšenje Mladića „velikim trenutkom za Balkan i za svetsku pravdu“.

„Mladić je bio jedan od dva glavna kreatora horora počinjenih na Balkanu, uključujući i najgore aktove genocida koji su se desili u Evropi u poslednjih 50 godina. Predstojeće suđenje biće šansa za ceo region da napokon ostavi sve ove događaje u prošlosti i da počne da gradi sigurnu evropsku budućnost.“

14.53

Srpski zvaničnici još ne mogu da potvrde izveštaje iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine da je Mladić već u avionu i na putu za Hag.

15.26

Pogledajte hronologiju događaja koji su prethodili hapšenju:

1995: Tribunal u Hagu optužuje generala Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine

Oktobar 2000: Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević svrgnut je sa vlasti i uhapšen naredne godine. Veruje se da je Mladić u to vreme živeo u Srbiji, ali je nakon hapšenja Miloševića nestao.

April 2005: Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da agenti tajne službe znaju gde se Ratko Mladić nalazi. Obaveštajna služba ove navode je opisala kao „smešne i neutemeljene“.

Februar 2006: Glavni tužilac Ujedinjenih nacija zahteva da Srbija poveća napore za hvatanje generala Mladića i jasno stavlja do znanja vlastima u zemlji da će neispunjavanje ovog uslova znatno otežati šanse Srbije da bude primljena u EU.

Jul 2008: Mentor generala Mladića, Radovan Karadžić, je uhapšen.

Oktobar 2010: Srbija nudi 10 miliona evra za svaku informaciju koja može dovesti do hapšenja Ratka Mladića.

16.00

Haški optuženik Ratko Mladić priveden je u zgradu Specijalnog suda na saslušanje kod istražnog sudije.

Mladić je iz sedišta BIA prevezen jednim od tri automobila koja su ušla na parking suda.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučiće posle saslušanja da li su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: