Ljaljić ne očekuje proteste

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je izjavio da ne očekuje veće proteste i reagovanje na hapšenje Ratka Mladića.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

23:36

Default images

Uprkos tome što se 51 odsto građana protivi izručenju Mladića, u Srbiji nema te političke snage koja bi mogla da ih izvede na ulicu, niti da destabilizuju državu.

U vreme hapšenja drugih haških optuženika postojala je snažna SRS, objasnio je Ljajić i dodao da su tadašnji radikali sada u većini u Srpskoj naprednoj stranci, koja smatra da je Srbiji mesto u EU.

Govoreći o samoj akciji hapšenja Mladića, Ljajić je kazao da je postojao scenario prema kome je Mladić prilikom hapšenja mogao da izvrši samoubistvo ili da upotrebi oružje, s obizirom na to da su njegovi saborci i članovi porodice u izjavama navodili da se on neće predati živ.

Ipak, Mladić nije pružao otpor.

Prema Ljajićevim rečima, Mladić, čije je saslušanje večeras prekinuto zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, imaće mogućnost da traži sva dokumenta i materijale koji mu budu potrebni.

"Na jednak način ćemo odgovarati i na zahteve Tužilaštva i na zahteve odbrane", podvukao je Ljajić.

On je dodao da dolazi vreme kada treba da se otvori celokupna priča, da se vidi zašto Mladić toliko dugo nije uhapšen, ko mu je pomogao u skrivanju poručujući da je ovo "trenutak istine za sve".

Na pitanje da li je hapšenje Mladića ohrabrujući znak da će Srbija ispuniti svoju obavezu prema Haškom tribunalu kada je reč i o Goranu Hadžiću, Ljajić je odgovorio da priča o Hadžiću izgleda irelevantno sa stanovišta da on može u nedogled da se skriva.

"Za njega bi bilo najbolje da već koliko sutra pozove, prijavi se i stekne neke beneficije koje mu zakon omogućava kada je reč o materijalnoj pomoći za porodicu i o njegovoj odbrani pred Haškim tribunalom", poručio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: